Márki-Zay Péter: A rezsicsökkentés marad

2022. január 07. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Energiaügyi témákról faggatta a Népszava Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. A lap egy hosszabb, politikai interjút is ígér a közeljövőben, a most közzétett rövid verzió legérdekesebb mondatait idézzük.

A rezsicsökkentésről. „Hogy helyretegyem: a rezsicsökkentés marad. A Fidesz-propaganda ezzel kapcsolatban is színtiszta hazugságokat zúdít az emberekre. Egy Dobrev Klárával folytatott választási vitámból emeltek ki négy másodpercet, amelyben néphülyítésnek neveztem Orbánék rezsicsökkentését. Ezt továbbra is tartom.”

Hogyan lehetne jobban csinálni? „Úgy, hogy mi nem lopunk. (…) A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is. Az Unió több ezermilliárdot adna rá, ha nem azt látná, hogy Orbán és barátai az egészet ellopják.”

Támogatja-e az ingyenes energia ötletét? Nem.

Mi lesz a paksi atomerőművel, ha győz az ellenzék? „Paks 1-et természetesen nem állítjuk le. Sőt, ha az biztonságos, támogatom a mindennél olcsóbb áramot adó régi blokkok további élettartam-hosszabbítását. Paks 2 szerződését pedig felülvizsgáljuk.”

Mi lesz a Mátrai Erőművel? „A jelenlegi lignitblokkokat kiváltó földgázerőmű tervét támogatom.”

Hétfőn közzétett elemzésünkben azt írtuk: 2022 nagy kérdése lesz, hogy az ellenzéki kampány, amelynek beindítását Márki-Zay Péter januárra ígéri, lendületbe tudja-e hozni az ellenzéki tömböt, és hogy a közös listán való huzavona majd mennyire árnyékolja be ezt. És persze ugyanekkora kérdés, hogy a 2022-es választások után mennyi marad ebből az ellenzéki egységből, pontosan milyen erősségű frakciók és pártok lesznek a választások után.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!