132 milliárd forintból fejlesztenék a magyar egészségügy digitális rendszerét

2022. január 7. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas egészségügyi fejlesztésre készül a kormány uniós pénzből, egészen pontosan 132 milliárd forintból segítenék a digitális átállást, írja a Portfolio.hu. Uniós helyreállítási forrásokból igényelnénk 104,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást, az állam 28,2 milliárd forinttal szállna be.

A lap szerint a pályázati tervezet társadalmi véleményezésének a napokban járt le a határideje.

A kormány ennek a projektnek a keretében fejlesztené az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laborkapacitásait, a mentőszolgálat informatikai rendszerét mesterséges intelligencia alkalmazásának bevonásával, de jutna pénz telemedicina célokra is. Egy központi egészségügyi applikációt terveznek, ami akár időpontfoglaló funkcióval is rendelkezne, de egy központi betegirányítási szolgáltatást is létrehoznának.

A kormány tavaly tavasszal döntött egy ezermilliárd forintos egészségügyi fejlesztési csomagról. A betegeket inkább a háziorvoshoz vagy a szakrendelőkbe irányítanák, átalakulnak a kisebb kórházak, a komolyabb ellátásokhoz csak a megyei intézményekben és a fővárosi centrumkórházakban lehet majd hozzájutni, uniós pénzből épül meg az új budai centrumkórház – olvasható az anyagban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!