Első fokon 10 év börtönre ítélték Bróker Marcsit

2022. január 7. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ítéletet hirdettek a Bróker Marcsiként elhíresült D. Sándorné ügyében, aki a vádirat szerint 15 év alatt 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott ügyfeleinek. A Blikk tudósítása szerint a Szolnoki Törvényszék pénteken nem jogerősen távollétében 10 év börtönre ítélte a több száz embert átvágó piramisjátékost, 10 évre eltiltotta a közügyektől, és összesen 5,4 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. Az ítélethirdetésen sem a vádlott, sem a sértettek nem voltak jelen.

Az asszony 1999-ben kezdett el dolgozni az egyik karcagi utazási irodában, aminek az ablakában olvasható akciós ajánlatok csak a fedősztorit biztosították a hátsó helyiségben működő illegális bankhoz. Az üzlet lényege az volt, hogy Bróker Marcsi cége, a Kun-Mediátor Kft. nevében szerződést kötve vállalta, hogy az átutalt vagy átadott pénzeket havi 1-1,75 százalékos hozamot garantálva pénzintézeteknél köti le. De az utazásszervezésre és valutaváltásra alapított Kun-Mediátornak nem volt engedélye erre a szolgáltatásra, és az akkori pénzügyi viszonyok között nem is volt reális esély az ígért hozamra.

A nyomozás szerint 15 év alatt összesen 10 milliárd forint kerülhetett be a piramisjátékba – volt olyan ügyfele, aki 1 milliárd forintot fektetett be –, de a kifizetések összege 4 milliárd sem volt, vagyis 6 milliárd forint eltűnt. A pénz útját a mai napig nem derítették fel teljesen, bár az ügyészség szerint Kun-Mediátor Marcsi „maga és a családja megélhetését is ebből biztosította, emellett nagy értékű ingatlanokat, gépjárműveket is vásárolt, családtagjaival költséges utazásokon vett részt, továbbá a cég működési költségeit fizette”.

Bróker Marcsi épp Belize szigetén üdült, amikor a magyar rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, így kényszerűségből a Karib-térségben található szigeten kellett maradnia. A 444.hu összefoglalója szerint itt is csak azért bukott le, mert megint piramisjátékot kezdett szervezni, és ezért másfél évvel később letartóztatták, majd 2016-ban Magyarországra toloncolták. Itthon rögtön előzetesbe került, három év után azonban ki kellett engedni házi őrizetbe a börtönből.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2017 júniusában 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat ellene, mivel a vádirat szerint

a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként az ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

A vádhatóság képviselője perbeszédében végül összesen 430 rendbeli csalás, 1 rendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 1 rendbeli sikkasztás és 5 rendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette miatt indítványozta az asszony bűnösségének megállapítását, az okozott kár összegét pedig 10 milliárd 800 millió forintot meghaladó összegre módosította, amelyből a vádlott 4 milliárd 700 millió forintot nem térített vissza.

A vádemelés és az elsőfokú ítélet között eltelt négy és fél évet az magyarázhatja, hogy az ügyészség az 1700 oldalas vádiratban 234 tanú kihallgatását és további csaknem 500 tanú vallomásának felolvasását indítványozta – egyébként a tárgyalásokra idézett 252 tanú közül, akik a rendőrségen mind az ügy károsultjainak vallották magukat, 91-en a szabályszerű idézés ellenére sem jelentek meg a bíróságon.

A nyomozati iratok terjedelme meghaladta a 60 ezer oldalt, és a törvényszéknek igen széles körű bizonyítási eljárást kellett lefolytatnia. A gigászi iratanyag mellett az ítélethozatalt a koronavírus-járvány is hátráltatta, ugyanis több tárgyalást is el kellett halasztani.

A Szolnoki Törvényszék végül 74, csaknem kivétel nélkül egész napos tárgyalást tartott, melyeken 161 tanút hallgatott ki és 309 tanúvallomást ismertetett. Egy tanú kihallgatása az ügy jellegéből adódóan átlagosan másfél-két óráig tartott, ami összességében mintegy 322 órát tett ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!