Újabb magyar nyelvű zsarolólevél terjed a neten, 1350 eurót követelnek benne az állítólagos intim felvételért

2022. január 6. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban újból megnőtt az olyan magyar nyelvű zsarolólevelek száma, amik állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak – írja az MTI.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) emiatt ismét riasztást adott ki. A közleményükben azt írják, hogy a levelek szövegezése alapvetően azonos, a korábbi hasonló zsarolólevelekhez képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő.

Az üzenetek tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével hozzáfértek az áldozat informatikai eszközéhez. A támadó azt is állítja az emailben, hogy a felhasználó kamerájával készített egy kompromittáló videófelvételt, amelyen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható.

A zsaroló váltságdíjat kér az állítólagos felvételért. Azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben a kért összeget nem kapja meg, akkor a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi. A váltságdíjként kért pénzösszeg változó, jellemzően: 1350 euró. Az NKI szerint a mostani esetben a levelek tárgya leggyakrabban az, hogy: „Fizetési felszólítás.”

Az NKI a közleményben egy példát is bemutat a szóban forgó zsarolólevélre. Az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását javasolják. A zsarolólevelekkel kapcsolatban további információkról itt írnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!