Pár órával a bántalmazás előtt még nyilvánosan szerelmet vallott Orosz Bernadettnek a volt párja

2022. január 6. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új élet kezdetéről beszélt volt osztálytársainak az a férfi, aki a vád szerint 2019 novemberében a bujáki honvédüdülőben tartott rendezvényen brutálisan megverte barátnőjét. Az ügyben Orosz Bernadett volt az áldozat, aki kiállt a nyilvánosság elé, hogy felhívja a figyelmet a kapcsolati erőszak problémájá

Orosz Bernadett a Telexnek is elküldte azt a videót, amelyen pár órával a bántalmazás előtt a férfi még szerelmet vallott neki. A nő a Telexnek azt mondta, a videót akkor találta meg, amikor tárhelyet akart felszabadítani a telefonján. A videón, majd a bántalmazás után készült fotón a dátum és az idő is látszik. A nő azt is elmondta, a videót emlékül készítette, hogy majd visszanézhessék, de a bírósági eljárás során is be fogja mutatni.

A férfi a videón az életére visszatekintve elismeri az osztálytársainak, hogy mindig is egy féktelen ember volt, de mint mondja, „megéltem azt, hogy tudjam bírálni magam”. Az 54 éves férfi elmondja, hogy tíz éve elvált, és egyedül nevelte a gyermekeit. „Büszke vagyok magamra. Mindig arról álmodtam, hogy egyszer mellettem lesz valaki. Az életemben eljött egy olyan pont, hogy döntöttem. Megtörténtek dolgok, levontam a konzekvenciát, tanultam belőle. Szeretnék egy új életet élni, egy igazi életet. Szeretek egy nőt, itt ül mellettem” – mondta a férfi.

A Nógrád Megyei Főügyészség novemberben emelt vádat életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és súlyos testi sértés kísérlete miatt az 54 éves férfival szemben, közölte az ügyészség. A közlemény nem nevesíti, de az ügyben Orosz Bernadett volt az áldozat.

Ahogyan a vádiratban is olvasható, a vacsora után az emeleti szobájukban az ittas férfi féltékenykedni kezdett, majd az így kialakult veszekedésben a homlokán megütötte a nőt, aki ezután kizárta őt a szobából. Később a férfi az ajtót betörve rárontott, és gátlástalanul, hosszasan bántalmazta a sértettet, aki egyszer ki tudott menekülni a szobából és segítségért kiáltott, de a férfi a szobába visszahúzva ezután is tovább verte őt. A bántalmazásnak végül a segélykiáltásra az emeletre siető vendégek és az üdülő dolgozói vetettek véget.

„Nem véletlenül emelnek vádat valaki ellen, látható a képeim alapján is, hogy megtörtént, amiről beszélek” – mondta Orosz Bernadett, aki fel van háborodva amiatt, hogy amíg nem történt meg a vádemelés, addig volt, aki azt a látszatot keltette, hogy ő nem mond igazat. „Az áldozathibáztatás azért érint rosszul, mert nem valós vádak értek. Amíg szabadlábon védekezhet, az előzmények alapján, okkal úgy érzem, veszélyben van az életem” – mondta a Telexnek. Orosz Bernadett a novemberi vádemelés óta nem kapott tájékoztatást az ügy állásáról, a férfi szabadlábon van, távoltartási végzés van érvényben vele szemben. A nő azt is mondta, hogy a 2019. november 19-i posztját követően, a számtalan sorstársi megkeresést követően, azért állt ki a nyilvánosság elé, hogy a többi bántalmazottnak is segítsen.

Az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) adatai szerint minden ötödik nő szenved el fizikai bántalmazást a párkapcsolatában Magyarországon, a kutatás szerint a válaszadók 10-20 százaléka tévhitek alapján mond véleményt a kapcsolati erőszakról, például úgy gondolja, hogy az első gyermek érkezésével megszűnnek a bajok, vagy úgy látja, hogy egyetemi végzettségűeknél ilyesmi nem fordul elő. A közlemény sztereotípiák sorát említi példaként, ezek közül a legszembetűnőbb, hogy

  • a válaszadók 60 százaléka szerint ha az áldozat nem lép ki a kapcsolatból, ő is felelős az erőszakért,
  • 59 százalék szerint az áldozatok indokolatlanul félnek attól, hogy nem hisznek nekik,
  • 51 százalék szerint a férj joga, hogy szexuális kapcsolatba lépjen a feleségével,
  • 40 százalékuk szerint pedig sok nő bosszúból vádolja partnerét erőszakkal, ami meg sem történt.

Van segítség! Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-os számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel ezt az oldalt. Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között hívható a 06-70-220-2505-ös számon.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!