Minden második magyar ismer valakit, aki családon belüli erőszak áldozata volt

2021. november 16. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Minden ötödik nő szenved el fizikai bántalmazást a párkapcsolatában Magyarországon az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) adatai szerint, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) becslései szerint számuk 223 ezerre tehető, miközben a rendőrségi statisztikában az esetek mindössze 5 ezreléke jelenik meg – olvasható a NANE és az IKEA közös közleményében. A svéd bútorgyártó megbízásából készült nemzetközi kutatás eredményei azt mutatják, hogy a felnőtt magyar lakosság 86 százaléka szerint a kapcsolati erőszak több figyelmet érdemelne.

A megkérdezettek kétharmada 5 és 30 százalék közé becsüli a párkapcsolati erőszakot elszenvedők arányát, és szintén ennyien gondolják azt, hogy a rendszer nem kezeli megfelelően az ilyen típusú ügyeket, ezerből ötvennél is kevesebb jut el bírósági szakaszba – olvasható a közleményben.

A válaszadók több mint fele (50-60 százalék között) ismer olyan személyt, aki a tudomása vagy feltételezése szerint elszenvedője volt a párkapcsolati erőszak lelki, fizikai, társadalmi vagy gazdasági változatának, a szexuális erőszak esetében ez az arány jóval alacsonyabb, 32 százalék. Az eltérést az magyarázza, hogy ez a terület különösen érzékeny, ráadásul jelentős a rejtve maradó esetek száma.

A kutatás szerint a válaszadók 10-20 százaléka tévhitek alapján mond véleményt a kapcsolati erőszakról, például úgy gondolja, hogy az első gyermek érkezésével megszűnnek a bajok, vagy úgy látja, hogy egyetemi végzettségűeknél ilyesmi nem fordul elő. A közlemény sztereotípiák sorát említi példaként, ezek közül a legszembetűnőbb, hogy

  • a válaszadók 60 százaléka szerint ha az áldozat nem lép ki a kapcsolatból, ő is felelős az erőszakért,
  • 59 százalék szerint az áldozatok indokolatlanul félnek attól, hogy nem hisznek nekik,
  • 51 százalék szerint a férj joga, hogy szexuális kapcsolatba lépjen a feleségével,
  • 40 százalékuk szerint pedig sok nő bosszúból vádolja partnerét erőszakkal, ami meg sem történt.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 90 százaléka egyetért azzal, hogy az áldozatoknak speciális segítségre, szolgáltatásokra van szükségük. Ugyancsak jelentős többségük (83 százalék) gondolja úgy, hogy az üggyel az egész társadalomnak szembe kell néznie – olvasható a közleményben.

Magyarországon az utóbbi években több olyan ügy is nyilvánosságot kapott, amelynek alapja a párkapcsolati erőszak volt. Az egyik legsúlyosabb a lúgos támadás, a másik pedig az Orosz Bernadett elleni súlyos testi sértés, amely miatt múlt héten emelt vádat az ügyészség azzal az 54 éves férfival szemben, aki 2019-ben a bujáki honvédüdülőben tartott rendezvényen brutálisan megverte barátnőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!