Jön a 30 százalékos egyetemi béremelés második üteme

2022. január 06. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól újabb 15 százalékos béremelést kap az állami, alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények ötvenezer dolgozója – írja az MTI az Innovációs és Technológiai minisztérium (ITM) közleménye nyomán.

Az ITM novemberben nyújtotta be a törvényjavaslatot az összesen 30 százalékos, két ütemben érkező egyetemi béremelésről, ennek az első üteme még az ősszel megtörtént.

Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerint a magyar egyetemek tovább javuló versenyképességéhez és a magas színvonalú képzésekhez elengedhetetlen az oktatók anyagi megbecsültsége, ezért a kormány 2022-ben összesen 64 milliárd forintnyi forrást biztosít a béremelések fedezetéül. Tavaly a GDP közel 1,3 százaléka hasznosult az egyetemeken, idén pedig ez az arány 2 százalék közelébe nő. „Magyarország ezzel a felsőoktatási ráfordításokban éllovasnak számít Európában” – mondta az államtitkár.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass