Kitört a migránspánik Hajdúnánáson, amikor egy helyi panzió elszállásolt harminc indiai vendégmunkást

2022. január 5. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

Illegális bevándorlónak hitték vendégmunkások egy csoportját Hajdúnánáson a helyiek, kisebbfajta pánik tört ki miattuk a városban – derül ki az ATV riportjából.

A tévé stábja a helyszínre látogatott, és lakosokkal, valamint a vendégmunkások szállásadójával is beszélt. Riportjukból kiderül, hogy a külföldi dolgozók érkezése után nyomban terjedni kezdett a hír, hogy „migránsokat láttak a városban”. Pál-Kovács Dezső, a szálláshely üzemeltetője arról számolt be: megkeresték Tiszaújvárosból, hogy be tudnának-e segíteni, ugyanis a Mol-beruházáshoz érkeznek indiai dolgozók, akiknek szállást és étkezést kellene biztosítani, ameddig a papírjaikat intézik. (Tiszaújvárosban épül a Mol poliolkomplexuma, a munkálatokon több ezer vendégmunkás dolgozik, ami már helyben is keltett riadalmat.) A kormány a munkaerőhiány enyhítésére évről évre több vendégmunkás behívását teszi lehetővé az országba, bár a pontos számokat nem lehet tudni, mert például a szerb és az ukrán állampolgároknak nem is kell munkavállalási engedélyt kérniük, ha 90 napnál rövidebb munkára jönnek Magyarországra.

A migráció olyan, politikailag terhelt téma, hogy a legalapvetőbb kifejezések is felzúdulást, vagy félreértést kelthetnek. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy melyik szót miért használjuk a Telexen, hogy félreértések nélkül olvashassa a cikkeinket. Tény, hogy a politika egy része és a hozzájuk közel álló propagandasajtó valóban negatív jelentéstartalmat adott a migráns kifejezésnek, noha az valójában egy semleges szakszó, amit évtizedekig használtak a témával foglalkozó szervezetek.

A hajdúnánásiak nyugtalansága miatt a város önkormányzata kiadott egy közleményt, amelyben cáfolták a migránsáradatról felröppent híreket, és leírták, hogy valójában csak külföldi vendégmunkások érkeztek a városba. Az ATV az Idegenrendészeti Főigazgatóságtól megtudta: összesen harminc külföldi dolgozóról van szó. „Az emberek meglátnak három-négy olyan embert, aki nem úgy öltözik, nem úgy beszélnek, mint a hajdúnánásiak, akkor már elkezdődik a migránsozás” – kommentálta a tévének a helyzetet Oláh Miklós, az MSZP önkormányzati képviselője.

A kormányzati migránskampányok beindulása óta már többször okozott helyi szinten felzúdulást magyar településeken külföldiek jelenléte vagy akár csak ennek kilátása. Emlékezetes Őcsény esete, ahol a polgármester végül le is mondott, miután botrány lett abból, hogy egy helyi panziós menekült családokat szállásolt volna el egy időre. De ez a ceglédi eset is ebbe a mintába illeszkedik, amikor szakmai továbbképzésen lévő szaúdi rendőrökre hívtak rendőrt a helybeliek, miután „migránsnak” nézték az idegeneket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!