Egy pszichiáter főorvos 300 ezer forintért intézte el, hogy az elítélteknek ne kelljen börtönbe vonulniuk

2021. december 31. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén ellenőrzött egészségügyi dolgozók nagyjából fele utasította vissza a hálapénzt – írja a Népszava.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március óta megbízhatósági vizsgálattal teszteli az egészségügyet. A mesterségesen generált élethelyzetben egy speciálisan képzett rendőr játssza el a beteg vagy a hozzátartozó szerepét, aki megkísérli megvesztegetni a vizsgált személyt. Azt nézik, hogy az illető elfogadja-e a kenőpénzt, vagyis visszaél-e hivatali vagy a munkaköréből fakadó helyzetével.

Rejtett eszközökkel kép és hangfelvétel készül, ami később bizonyítékként is szolgálhat. Az idén végzett megbízhatósági vizsgálatok során körülbelül ugyanannyian utasították vissza a korrupciós összegeket, mint ahányan elfogadták.

„Az elmúlt egy évben 42 olyan eset volt, amikor vagy feljelentéssel éltünk, vagy nyomozást kezdeményeztünk egészségügyi dolgozókkal szemben különböző korrupciós és más bűncselekmények miatt. Sokféle orvosi területen végeztünk bűnfelderítő tevékenységet: a reumatológiától elkezdve a nőgyógyászaton át a sportorvosi és pszichiátria vizsgálatokig” – mondta Váradi Piroska rendőrezredes, az NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője a Népszavának.

Példaként egy pszichiáter főorvos esetét hozta föl, aki elítélteknek segített abban, hogy elodázzák a büntetésük letöltését. „Igazolásokat adott elítélt embereknek azért, hogy ne kelljen bevonulniuk a büntetés végrehajtáshoz, 300 ezer forint volt ez az összeg. Amellett, hogy elfogadta a felkínált pénzt, még jó tanácsokkal is ellátta a tárgyalótisztet: hogyan és milyen formában kell majd befeküdnie, milyen igazolást állít ki a számára. Róla volt olyan információ, hogy mindezt nem először tette” – mondta Váradi.

„Érdekes és egyben vicces volt az ügye annak a reumatológusnak, aki két a rendelése közötti időben kitette a hálapénzt elutasító plakátokat, ám ahogy elkezdődött a rendelése, ezt gyorsan el is pakoltatta. Megdöbbentő az az eset is, amikor az orvos a nővéreket használta a pénz beszedésére, hogy az idős betegeket benntartsák a kórházban. Az is nagyon megdöbbentett, amikor komplett bűnszervezetben segítettek hozzá hamis védettségi igazolványokhoz egészségügyi dolgozók pácienseket” – sorolt újabb példákat Váradi.

A lebukásnak munkajogi következménye is van a büntetőjogi mellett. „Az illető munkaviszonya azonnal megszűnik, és a törvényben előírt időtartam leteltéig, legtöbbször hosszú évekig, nem is tud újra elhelyezkedni a közellátásban. Azaz, ha egyszer valaki lebukik, nem marad esélye az ismétlésre” – mondta Váradi.

Kövess minket Facebookon is!