IDEA: A Fidesz-KDNP szavazói támogatnák leginkább a kötelező oltást

2021. december 30. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs egyértelmű elutasítottsága a kötelező oltásnak, többen vannak azok, akik hajlandók lennének annak elfogadására, derült ki az IDEA Intézet november 29. és december 13. között készített közvélemény-kutatásból, amely arra is rámutatott, hogy zárt térben a Fidesz–KDNP-szavazók biztonságérzete alacsonyabb, mint az ellenzéki szavazóké, ezért is lehet, hogy a kormánypárt szimpatizánsai támogatnák legnagyobb mértékben az oltás kötelezővé tételét.

A téma komplexitását szem előtt tartva nem „igen-nem” kérdés mentén közelített az IDEA Intézet, amely a kérdéssel és válaszadási opciókkal vizsgálta a kötelező oltás megítélését:

Egyre több ország fontolgatja a koronavírus elleni kötelező oltás bevezetését, leszámítva azok körét, akiknek az egészségügyi okok miatt (pl. várandósság, egyéb orvosi kezelés) mentességet élveznének. Ön melyik állásponttal ért egyet?

  • Továbbra is mindenki saját maga döntse el, hogy kíván-e élni az oltással.
  • Bár mindenki saját maga dönti el, hogy kíván-e élni az oltással, de a koronavírus-járvány egy rendkívüli helyzet, és ilyenkor a közösség biztonsága előbbre való.
  • Teljes mértékben egyetértek a kötelező oltással, hosszú távon az egyetlen hatékony eszköz a vírus legyőzésére.
  • Nem tudom.

A válaszadók 35%-a szerint továbbra egyéni döntés kérdése, hogy kéri-e valaki az oltást, 43% viszont úgy látja, hogy adott esetben hajlandók lennének elmozdulni az oltás kötelezővé tétele felé. Az összes megkérdezett majdnem egynegyede, 24% ugyanakkor úgy véli, hogy a koronavírus-járvány egy speciális, rendkívüli helyzet, és ilyenkor a a közösség biztonsága előbbre való, tehát egy ponton túl a közösséget szem előtt tartva el tudnák fogadni a kötelező oltás tényét. 19 százalék teljes mértékben egyetértene a kötelező oltással, 22 százalék nem tudott vagy nem akart állást foglalni a kérdésben.

A pártszimpátiát tekintve azt látjuk, hogy a Mi Hazánk támogatóinak 95 százaléka szerint mindenkinél saját döntés, hogy kéri-e az oltást vagy sem, az ellenzéki szavazók 43%-a vallja ugyanezt, a Fidesz-KDNP szimpatizánsai viszont az összes megkérdezett arányánál is nagyobb mértékben támogatnák a kötelező oltást, vagy legalább hajlanának arra: 30%-uk teljes mértékben egyetért a kötelező oltással, 35 százalékuk pedig úgy látja, a koronavírus-járvány egy rendkívüli helyzet, és ilyenkor a közösség biztonsága előbbre való.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Az IDEA Intézet vizsgálta azt is, a válaszadók mennyire érzik magukat biztonságban zárt térben oltatlanok társaságában. A megkérdezettek 26 százaléka teljesen, további 14 százaléka inkább biztonságban érzi magát, ugyanakkor 33 százalék azok aránya, akik inkább nem vagy egyáltalán nem érzik magukat zárt térben biztonságban oltatlanok között. A pártokat nézve a Fidesz–KDNP-szavazók biztonságérzete alacsonyabb, mint az ellenzéki szavazóké, a Mi Hazánk támogatóinak biztonságérzete pedig meginghatatlannak tűnik (87%). Ezek az arányok számottevően nem változnak, ha az intézet a kérdést úgy tette fel: „Ön mennyire érzi magát biztonságban zárt térben azokkal, akik egészségügyi okokból adódóan mentességük miatt (pl. várandósság, egyéb orvosi kezelés) nem éltek a koronavírus- járvány elleni oltással?”

A 2000 fő megkérdezésével zajló reprezentatív kutatás online önkitöltős alapú volt, ami szükségszerűen torzítja a mintát azokra, akiknek egyáltalán rendelkeznek internethozzáféréssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!