Rendezik az orvosok ügyeleti díját, a kormány 30 milliárd forinttal emeli a keretet

2021. december 29. – 11:11

Rendezik az orvosok ügyeleti díját, a kormány 30 milliárd forinttal emeli a keretet
Védőfelszerelést viselő orvos a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 30 milliárd forinttal emeli meg a kormány a keretet az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka és a sürgősségi osztályok szakdolgozóinál a sürgősségi betegellátási műszakpótlék kifizetéséhez – derül ki a december 28-án este megjelent Magyar Közlönyből. Az Országos Kórházi Főigazgatóság közlése szerint ezzel párhuzamosan kidolgozták az ügyeleti díjak új rendszerét is. Az orvosok ügyeleti alapdíja óránként bruttó 6000 forint lesz, amelyen túl az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatás jár.

A 1999/2021. (XII. 28.) kormányhatározat és a 820/2021. (XII. 28.) kormányrendelet az egészségügyi dolgozókat az alapbéren felül megillető díjak rendezését célozza – írja közleményében a Magyar Rezidens Szövetség.

A kormányhatározat 29 ,4 milliárd forinttal emeli meg az Egészségbiztosítási Alap célelőirányzatát. A 820-as számú kormányrendelet ugyanakkor rögzíti azt is, hogy „az ügyelet, készenlét, önként vállalt túlmunka és műszakpótlék biztosításához járó támogatás összege nem haladhatja meg az országos kórház-főigazgató által megállapított összeget.” Ugyanez vonatkozik a sürgősségi betegellátási műszakpótlékra is. Az országos kórház-főigazgató minden év szeptember 30-ig felülvizsgálja az illetményen felül járó díjak feltételeit és mértékét –olvasható a rendeletben.

A Magyar Rezidens Szövetség üdvözli, hogy a kormány külön támogatást nyújt a kórházaknak az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka kifizetéséhez, és a sürgősségi osztályok szakdolgozóinak a sürgősségi betegellátási műszakpótlékhoz.

A rezidensszövetség szerint a 29,4 milliárd forint elosztásánál biztosítani kell, hogy a legnagyobb arányú ügyeletidíj-emelésben az ügyeleti munkából legnagyobb terhet viselő orvosok, köztük a rezidens orvosok részesüljenek.

„Bízunk benne, hogy így 2022-ben már nem fog előfordulni olyan, mint idén szenteste napján, amikor is voltak orvosok, akik 1525/óra nettó bérért kényszerültek az ünnepet családjuktól, szeretteiktől távol tölteni.”

Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az új ügyeleti díjazás, az egyenetlenségek rendezése érdekében Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kezdeményezte az orvosok ügyeleti díjazási rendszerének tisztázását – olvasható az Országos Kórházi Főigazgatóság Facebook-oldalán.

  • Január elsejétől az orvosok ügyeleti alapdíja óránként bruttó 6000 forintra módosul.
  • Erre mátrixszerűen épül fel a kiegészítő ügyeleti díj mértéke intézményi és szakterületi besorolás alapján. Az ügyeleti feladatot ellátó orvosok a 6000 forintos alapdíjon túl az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek. A díjtétel igazodik az ügyeleti terhelés mértékéhez.
  • A rezidensek ügyeleti díja a fentiek szerinti 6000 forintos ügyeleti díj 70 százaléka.
  • Ezen túlmenően a heti pihenőnapon, illetve az ünnepnapokon végzett ügyelet díja megemelkedik 20 százalékkal.
  • Január 1-jétől a műszakbeosztásban sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók műszakpótléka is megemelkedik. A 14-22 óra közötti munkavégzés idejére az orvosok illetményükön felül óránként bruttó 3500 forint pótlékban részesülnek, míg a 22-06 óra között bruttó 6000 forintban. Az egészségügyi szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint.


Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az ügyeleti díjak rendezésére szólította fel a kormányt. A Telexnek Álmos Péter, a MOK alelnöke azt mondta: sokáig már nem tartható fenn az a helyzet, hogy az orvosoknak az ügyeletkért csak a normál órabérük 70-90 százalékát fizetik ki. A kamara szerint ha ez a helyzet tartósan így marad, az a betegbiztonság romlásához és további orvoselvándorláshoz vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!