Kétszáz méteres móló épülhet a Balatonba Fonyódnál, 250 hajónak adhat majd helyet a Népszava értesülése szerint

2021. december 28. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

97 hajóról 250 férőhelyesre bővítenék a Fonyód Yacht Klub befogadóképességét, ehhez egy 200-220 méteres mólószárat is terveznek a Balatonba, írja a Népszava egy 2019-es építési engedélyre hivatkozva, amely nem nyilvános, de a lap tudomást szerzett róla.

A lap azt írja, az értesülésekről megkérdezték a Fonyód Yacht Klubot, ahonnan Mátyás Lászlóval tudtak beszélni, de Mátyás megtiltotta, hogy a beszélgetésből bármit közöljenek. Fonyód önkormányzata pedig nem válaszolt nekik, mint ahogy a területileg illetékes kormányhivatal sem adott egyértelmű választ. Végül a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál jártak sikerrel, ők azt felelték a kérdésre, hogy

„a kiadott engedély alapján a meglévő keleti mólószár és a meglévő hullámvédő kőszórás bontását, a tervezett kikötő medence kotrását, a kikotort mederanyag elhelyezését, új keleti mólószár építését és a régi keleti mólószár helyén partvédelem kiépítését tervezik megvalósítani. A vízjogi létesítési engedély előfeltételét képezte a környezetvédelmi engedély, egyéb engedélyek meglétének vizsgálata nem tartozik a vízügyi hatóság hatáskörébe.”

A vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóság a kikötő bővítésére 2017-ben bocsátott ki vízjogi létesítési engedélyt, amelyet 2019-ben módosított, és amely 2022. szeptember 7-ig hatályos, írja a lap.

A Fonyód Yacht Klub területe, a félkész klubház hosszú időn át üresen állt, az utóbbi időben kezdődött csak el felújítási munka rajta.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Telexhez eljuttatott levelében azt írta, valótlanul állítottuk, hogy a 2019-es építési engedély ne lenne nyilvános, azt bárki korlátozás nélkül megismerheti, azonban a Népszavától erre vonatkozó megkeresést nem kaptak. „A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 35700/6854-5/2017.ált. számon vízjogi létesítési engedélyt adott, amely 35700/4245-25/2019.ált. számon, kérelemre indult eljárásban módosításra került. Ezen döntések 2017. október 6. napján jogerőssé, illetve 2021. szeptember 27. napján véglegessé váltak, amelyeket – a személyes és a védett adat kivételével – bárki korlátozás nélkül megismerhet” – írták.

A hivatal hangsúlyozza továbbá, hogy mint vízügyi hatóság válaszolt a Népszava vonatkozó kérdésekre, emailben megadták a lapnak a kért információkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!