Kedden még veszélyesebben csúszhatnak az utak az ónos eső miatt, mint hétfőn

2021. december 27. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő után kedden is csúszhatnak az utak az ország több részén az ónos eső miatt, ráadásul még extrémebb helyzetek is előfordulhatnak az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztja szerint. Hétfő délután az ónos eső miatt Békés megye északi felére és Jász-Nagykun-Szolnok megye délkeleti részére adott ki az OMSZ harmadfokú riasztást, a fenti két megyén túl pedig Hajdú-Bihar egészére, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Pest megye egyes részeire első- vagy másodfokú riasztást.

Frissítés 22:52-kor: Országszerte visszavonta, vagy elsőfokúra mérsékelte az ónos eső miatt kiadott veszélyjelzéseket az OMSZ hétfőn késő este, írja az MTI. Éjjel főként az Alföld középső részén, és esetleg a Tiszántúl északi felében várható ónos eső, kedden pedig kis eséllyel, de előfordulhat Baranya megyében is. Nyugat felől fokozatosan felváltja az esőt a havazás, emiatt a Tiszántúlon akár 3 centiméter körüli hóréteg is kialakulhat. Ezekre a megyékre adtak ki egyébként hétfő este elsőfokú riasztást az ónos eső miatt:

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / met.hu
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / met.hu

Az OMSZ hőmérsékleti szondájának hétfő reggeli adatai szerint az alsó rétegekben fagyos a levegő, felette viszont egy vastagabb, melegebb hőmérsékletű réteg halmozódott fel, így kedvezőek a feltételek a tartós ónos eső kialakulásához. Azonban több szempontból is veszélyesebb helyzet alakulhat ki emiatt:

  • míg vasárnap az intenzív ónos eső még nem a (teljesen) átfagyott talajra érkezett, addig hétfőn hajnalban már tartósan fagyott országszerte,
  • emiatt aztán a hétfői ónos eső lefagyását már nem tudta megakadályozni sehol a talajhő, sőt, a délkeleti tájakon az eleve jeges útburkolatra esett egy újabb réteg,
  • ráadásul több helyen havazhat is hétfő délután, ami a vastag jégpáncélra rárakódva még alattomosabb helyzetet idézhet elő a meteorológiai szolgálat szerint.

A posztban emellett megjegyzik, hogy megdőlt a szezon fagyrekordja is vasárnapról hétfőre virradó éjjel, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén ugyanis -14,5 fokot mértek.

Keddre virradóra egyébként többfelé jöhet zúzmarás köd, ami napközben tartósan meg is maradhat, de általában borult lesz az idő. Keleten, északkeleten reggel még előfordulhat hó, ónos eső, fagyott eső vagy akár eső is, de napközben már csak a ködös tájakon lehet néhol (ónos) szitálás vagy hószállingózás. A minimumok -6 és 0 fok között alakulnak, de a havas helyeken akár -10 fokot is mérhetnek hajnalban. A maximumok -1 és +5 fok között alakulnak. Szilveszterkor pedig kellemes kora tavaszi melegben bulizhatunk, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!