Vasárnap piros riasztást is kiadhatnak ónos eső miatt a déli országrészben

2021. december 25. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalban, a déli országrészben több milliméter ónos esőre lehet számítani. Nem kizárt, hogy harmadfokú, piros riasztást is kiadnak majd, írta közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Helyenként akár öt milliméternél is több ónos eső hullhat. Az utak járhatatlanná, a járművek irányíthatatlanná válnak. Az OKF arra kér mindenki, hogy indulás előtt tájékozódjon, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás, és piros vagy narancs riasztásnál senki se induljon útnak.

Elsősorban Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben hullhat jelentős mennyiségű ónos csapadék. Kiemelten Tolna déli területein és a Mecsek északi lejtőin, valamint az alföldi megyék déli felén lehet a legnagyobb mennyiségre számítani. Vasárnap késő este egy újabb csapadékzóna éri el a déli határt, amiből késő este, hétfőn hajnalban és napközben újfent nagy területen lehet nagy mennyiségű ónos csapadékra számítani a déli országrészben. Elsősorban Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve Pest megye déli, délkeleti része lehet érintett. Vasárnapra az ország északi, északkeleti területein pedig ez idő alatt jelentősebb mennyiségű friss, nagyobb víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullhat, írta a Magyar Közút.

Az Időkép arról írt, hogy ónos esőn kívül havazás is várható, délnyugaton akár 10 centiméter is hullhat hétfőn.

A ciklonális mező és a hideg légtömeg keveredéséből akár több centi hó gyűlhet össze néhány tájegységünkön. A keleti és déli tájakon a reggel és a délelőtt folyamán nagy területen ónos eső okozhat bonyodalmakat, a napközbeni enyhülés pedig esőt eredményez. Nyugaton és északon azonban tovább maradhat a hideg, és a magasban is fagyos légréteg foglal majd helyet, így ezeken a tájakon havazást hozhat a hét első napja.

Kezdetben a csapadékzóna az ország déli felét érinti, majd napközben egyre északkelet felé húzódik, este pedig kivonul hazánkból. A friss modellfutások alapján az északi hegyeinkben és délnyugaton eshet a legtöbb hó, késő estére a hóvastagság néhol az 5 centit is meghaladhatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!