Külföldre megy Vadász Viktor, a Handó Tündével kritikus bíró

2021. december 23. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Jogakadémia (Academy of European Law) igazgatóhelyettese lesz január 1-től Vadász Viktor, a most lemondott, Handó Tündével kritikus bíró, írja a Népszava.

A lap szerint Vadász a Németországban székelő szervezet három évre szóló vezetői állását pályázaton nyerte el, de a tisztség összeférhetetlen a hazai munkájával, ezért mondott le.

Vadász a lapnak azt mondta, nem politikai okokból hagyja el a magyar bírói kart, de azért is pályázott külföldi állásra, mert szerinte lényegi pozitív változás nem történt a magyar igazságszolgáltatási rendszerben, sőt, minden változás inkább ennek az ellenkezőjére utal: azt mondta, a bíróságok függetlensége szempontjából nem volt kedvező, hogy Varga Zs. Andrást nevezték ki év elején a Kúria elnökévé, és Senyei György Barnának az Országos Bírósági Hivatal élén nyújtott eddigi elnöki tevékenysége sem hozta el azt a pozitív fordulatot, amit az Országos Bírói Tanács és a bírák vártak. Vadász azt is mondta, egyelőre nem tervez visszatérni a magyar igazságszolgáltatásba.

Vadász még Handó Tünde jelenlegi alkotmánybíró bírósági hivatalvezetése idején vált ismertté, például amikor Handó eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Törvényszék elnöki állására kiírt pályázatot. Az egyedül pályázó ugyanis az ő vezetői módszerei ellen többször szót emelő Vadász Viktor volt, és a személyes meghallgatás alaphangulatát szerinte a „harc” jellemezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!