Miniszteri biztos gondozza ezután a magyar állam külföldi programjait

2021. december 23. – 22:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyes állami támogatású külföldi látogatóprogramok, ösztöndíjprogramok és csereprogramok kidolgozásával és felügyeletével kapcsolatos feladatok ellátására Schaller-Baross Ernőt miniszteri biztossá nevezte ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a december 23-án este megjelent Hivatalos Értesítőben lévő határozat alapján.

Schaller-Baross Ernőt, a Miniszterelnökség korábbi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárát azután jelölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői helyre 2021 elején, hogy Szájer József szexorgiás botrányát követő lemondása miatt megüresedett egy mandátum.

A 444.hu akkori cikke szerint ő volt az a politikus, aki Balaton-felvidéki kúriáján a járvány alatt bulit tartott: a résztvevőknek az esemény után karanténba kellett vonulniuk, így a most kinevező Gulyás Gergelynek is.

Schaller-Baross Ernő, a Magyar Nemzeti Bank tízmilliárdokat elköltő alapítványainak is egyik vezetője volt. Az általa vezetett Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány például 3 milliárd forintért vette meg a volt Várkert Kaszinó épületét 2017-ben, hogy kulturális és rendezvényközpontként működtesse.

A kormánypárt a jelöléskor részletesen ismeretetett önéletrajzában Schaller-Baross megemlítette, hogy angolul és németül beszél. 2002 óta a Fidelitas, 2010-től pedig a Fidesz tagja. Egyetemi évei alatt gyakornokként dolgozott az Országgyűlés Képviselői Irodaházában. Mielőtt államtitkár lett,

  • 2010 és 2012 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárságának külügyi kapcsolatokért felelős munkatársaként dolgozott,
  • 2012 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója, illetve az Országgyűlés alelnökének külügyi tanácsadója volt
  • 2017 és 2018 között pedig a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének külügyi tanácsadójaként tevékenykedett.

A most megjelent miniszteri utasítás értelmében a miniszteri biztos az atlanti közösség, kiemelten a Visegrádi Együttműködés országai társadalmi-politikai berendezkedésének megismerésére, tapasztalatcserére, szakpolitikai kutatómunka végzésére irányuló állami támogatású vezetőképző, látogató-, csere- és ösztöndíjprogramokat dolgoz ki, a programok sikeres megvalósulása érdekében koordinálja a szükséges jogi, pénzügyi és szakmai előkészítő munkát.

Emellett feladatainak ellátása során együttműködik a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkársággal, a miniszter által meghatározottak szerint részt vesz a feladatkörét érintő nemzetközi eseményeken, egyeztetéseken, valamint tevékenységéről a Miniszterelnökséget vezető minisztert rendszeresen írásban tájékoztatja.

A kinevezés 2022. január 1-jén lép hatályba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!