Sztrájk lehet a szentgotthárdi Opel-gyárban, ott, ahol még sosem volt

2021. december 21. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Opel-gyárban működő két szakszervezet (Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága és Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete) sztrájkbizottságot alapított a szentgotthárdi Opel-gyárban – értesült a Nyugat.hu.

Mint írják, a sztrájkbizottságban a két szakszervezet három-három képviselője vesz részt. A bizottság a közelgő ünnepek és az év vége miatt januárban tesz új ajánlatot a menedzsmentnek, addig kidolgozzák a javaslatukat.

A szentgotthárdi Opel-gyárban szeptemberben kezdődtek a bértárgyalások. A francia tulajdonosok két évre akarják megkötni a bérmegállapodást, a lap információi szerint a szakszervezetek a 2022-re vonatkozó bérjavaslatot el is fogadták volna. A 2023-as évre viszont olyan ajánlatot kaptak, amit a dolgozók nem fogadtak el, miután a szakszervezet felmérte az igényeket.

Mivel a bértárgyalások eredménytelenek voltak, egy hete elkezdődött egy hétnapos kollektív munkaügyi vita, de ez is eredménytelenül zárult. Ezért alakult meg a sztrájkbizottság.

A Nyugat.hu szerint a szakszervezetek a sztrájk, azaz a munkabeszüntetés lehetőségét sem zárják ki. Viszont, ha a jövő év elején sikerül megállapodni a következő két év béreiről, az már nem a konszenzust jelentő bérmegállapodásként, hanem sztrájkmegállapodásként kerül be a szerződések közé.

A szentgotthárdi Opel-gyár több mint 30 éves működése során nem volt sztrájk a gyárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!