Mandiner: 19 hónap alatt majdnem egymillióért tankoltak Karácsony hivatali kocsijába

2021. december 21. – 20:03

Mandiner: 19 hónap alatt majdnem egymillióért tankoltak Karácsony hivatali kocsijába
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az Utazás 2020 kiállítás megnyitóján – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkilenc hónap alatt több mint hatvanezer kilométer, majdnem egymillió forintnyi üzemanyagszámla, így foglalható össze Karácsony Gergely hivatali autójának története a Mandiner cikke szerint.

A lap azt követően kérte ki Karácsony Gergely főpolgármester hivatali személyautójának menetleveleit, üzemanyagszámláit a Főpolgármesteri Hivataltól, miután kiderült: Budapest vezetője kormányfőjelölti kampányának vidéki állomásaira a hivatali autójával érkezett.

Megkérdeztük a főpolgármesteri hivatalt, ahol elmondták, hogy amikor a lap kikérte a dokumentumokat, az volt a vita tárgya, hogy a főpolgármester magáncélra használhatja e a hivatali autót, de kiderült, hogy igen.

A lap a papírokból megállapította, hogy a főpolgármester céges autójának havi futásteljesítménye az előválasztási kampány idején (májustól októberig) majdnem a duplájára nőtt, mert akkor többet kellett vidékre utaznia.

Karácsonyék tavaly májusban vették át az SDZ-323 rendszámú, hamuszürke, Toyota Prius Plug-In Hybrid típusú gépjárművet. 2021 májusáig, amikor a városvezető bejelentette indulását a baloldali előválasztási procedúrán, a céges autó havi átlagos futásteljesítménye 2500 kilométer volt, a kampányidőszakban viszont ez majdnem a duplájára, havi 4700 kilométerre nőtt, írják. Az utakra hivatásos sofőr szállította a polgármestert.

Mennyire számít soknak a 60 000 km?

A gépkocsigyártók a garancia meghatározásakor évi 20 000 kilométerrel számolják egy átlagos autó évi futásteljesítményét. Ha ezt a kilométert 19 hónapra vetítjük, akkor nagyjából 32 000 kilométert kapunk. Ezek szerint Karácsony a hivatali autójának futásteljesítménye szerint kétszer annyit autózott tavaly májustól idén októberig, mint egy átlagos autós.

Ha a politikusok autóival hasonlítjuk össze a főpolgármesteri futásteljesítményt, akkor némileg másabb adatokat kapunk. A múlt év egészében az országgyűlési képviselők összesen 153 millió, 2021 április végéig pedig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról – írta korábban a Blikk. A parlamenttől kikért lista szerint a 199 képviselő közül 125 használja rendszeresen tankoláshoz a kártyáját.

Az adatok szerint Hörcsik Richárd fideszes képviselő 3,6 millió forintnyi benzint töltött bele autójába 16 hónap alatt (2020. január és 2021. április között) – igaz ő Sátoraljaújhelyen lakik. A benzinkártya keretét sávos rendszerben számítják ki, lakhely szerint: egy budapesti képviselő például havi 2500 kilométerre elegendő üzemanyag értékét kapja meg, míg egy, a fővárostól több mint 300 kilométerre élő honatya esetében ez már 6500 kilométer.

Maradva inkább tehát a budapesti lakhelyű képviselőknél, 19 hónap alatt 47 500 kilométernyit autózhatnak hivatalosan, ami 12 500 kilométerrel marad el a főpolgármesteri 60 000-es teljesítménytől. Azaz, náluk 27 százalékkal autózott többet Karácsony Gergely, ezt a növekményt pedig valószínűleg az előválasztási kampányidőszak 5-6 hónapnyi pluszfutása adja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!