Van az országban hat olyan falu, ahol egyetlen fiatal sem él

2021. december 21. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Iborfia, Debréte, Tornabarakony, Pusztaapáti, Szijártóháza, Varbóc: hat olyan magyar falu, ahol egy fiatal sem él. Ezekben lakosokból is alig van, az első öt faluban például harmincan sem élnek.

Az országban ma száztizennégy olyan település van, ahol háromszáz lakos sincs, és ahol a fiatalok aránya tíz százalék vagy az alatti: a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint nem valószínű, hogy ezek célzott beavatkozás nélkül hosszú távon megmaradnak. Ezek többsége, 63 százaléka Nyugat-Magyarországon, azaz a Dunántúlon van.

Azok a települések nagy valószínűséggel megnyugodhatnak, amelyekben legalább a lakosság negyede tizennyolc év alatti. A KSH adatai szerint viszont 2010 és 2020 között a 18 év alattiak népességen belüli aránya 18 százalékról 17 százalékra csökkent, a gyereket már nagy valószínűséggel nem vállaló 40–59 év közöttiek aránya 28 százalékról 30 százalékra, míg a 60 év felettiek aránya 22 százalékról 26 százalékra nőtt. Az elöregedés és az elvándorlás miatt az elnéptelenedés leginkább a kistelepüléseket sújtja.

Komplexben jártunk utána, hogy milyen tényezők alakítják az ilyen aprófalvak sorsát, és miféle jövő várhat rájuk: a szakértők szerint az ilyen települések életét a történelmi csapások, a szocializmus kollektivizálása, téeszesítése, tudatos faluleépítése mind-mind megpecsételte, a legtöbbjük jó eséllyel pedig már nem is fog visszatalálni régi önmagához.

Elmentünk három olyan faluba, amit a kihalás fenyeget, hogy megnézzük, milyen is ott az élet. Spoiler: ezek a települések elég csendesek, a helybeliek gyakran a lakosokat név és munkahely szerint is fel tudják sorolni, azokat is, akik épp nincsenek otthon, mert elmentek horgászni, de közben szomorú és izgalmas sztorikra is bukkantunk.

A kihaló falvakról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!