Drámai hangulatú videóval hívja fel a figyelmet a MOK arra, hogy rendezni kell az orvosok ügyeleti díját

2021. december 20. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon törékennyé vált az ügyeleti ellátás az idei karácsonyra a kórházakban, „és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak” – fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) abban a cikkében, ami egyfajta segélykiáltásként is értékelhető az ügyeleti díjak rendezését illetően.

2021 elején lépett életbe az orvosok bérezésén változtató törvénymódosítás, amely az ügyeleti díjakon kedvezőtlenül alakított, ugyanis ahogy a MOK írja, az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70-80 százalékát garantálja a törvény, ami egy fiatal orvos esetén 1300 forintos órabért jelent.

„Ezért értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak” – írják.

Az orvosi kamara szerint az ügyeleti díjak rendezetlenül hagyott kérdése már most is veszélyezteti a biztonságos betegellátást, ezért kiemelten fontosnak tartják ennek rendezését.

Az egy hónappal ezelőtti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy főként a negyedik hullám elleni védekezés van napirenden, az ügyeleti díjak emelése talán „kevésbé égető” a miniszter szerint, mert „nem minden ügyeleti munka igényel azonos aktivitást, intenzív munkát az orvostól”.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke részletesen is beszélt a Telexnek az ügyeleti díjazással kapcsolatos problémákról. Cikkünket erről itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!