NNK: Két esetben kimutatták az influenza A vírust

2021. december 17. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján december 6. és 12. között 12 100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett jelentése nyomán.

A laboratóriumi mintákban már kimutatták az influenzavírust, két esetben az influenza A vírust.

A közlemény szerint az orvoshoz forduló betegek 18,8 százaléka 14 év alatti gyerek, 37,9 százaléka 15–34 éves felnőtt volt, 29,8 százalékuk 35–59 éves, míg 13,5 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A december 6. és 12. közötti 12 100 fős adatot árnyalja, hogy egy héttel korábban 13 100, november utolsó hetében pedig 16 200 fő fordult ilyen tünetekkel orvoshoz.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága felhívta a figyelmet, hogy az influenza idén súlyosabb fertőzéseket okozhat, különösen ha más kórokozókkal egy időben támadja meg a gyermek szervezetét.

A koronavírus óta változott a vírusok menetrendje

A koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása több vírus egyidejű megjelenését okozta – közölte a Magyar Gyermekorvosok Társasága csütörtökön az MTI-vel.

A gyerekek felső légúti és emésztőszervi fertőzéses megbetegedéseinek már évtizedek óta a késő őszi hónapoktól kora tavaszig megszokott volt a menetrendje, és az egyes vírusok (rhino/náthavírus, RSV, influenza, rotavírus és még számos másik) a sorrendet általában betartva követték egymást hónapról hónapra.

A koronavírus-világjárvány miatti lezárások, korlátozások, a jelenléti oktatás szüneteltetése az elmúlt másfél évben nemcsak a mindennapokban okoztak nagy változást, hanem a vírusokéban is: az online oktatás, a személyes kapcsolatok elmaradása megakadályozta a kórokozók szokásos terjedését, és így felborította szezonális egyensúlyukat – írták.

A közlemény szerint idén ősszel több vírus „szinte egyszerre próbálja megkeresni helyét ebben az új világban, az új egyensúlyi helyzet kialakulásában”.

Ennek következtében október közepe óta a gyermekorvosok soha nem látott számban találkoznak vírusos megbetegedésekkel az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban is.

A szezonalitás felborulása miatt egy időben jelentkeznek – korábban egymást követő – vírusos megbetegedések a gyermekeknél – mondta a gyermekorvosok társaságának elnöke. Az egyik héten meggyógyulnak az adott vírusfertőzésből, a másik héten már egy újabb betegség teszi próbára az immunrendszerüket.

Idén az RSV vírus kiemelkedően nagy számban okozott súlyos légúti megbetegedést a csecsemőknél, kisdedeknél és kisgyermekeknél. Nem egy esetben intenzív osztályokon kellett ápolni az egyszerre több vírus (RSV + SARS2, RSV+ adeno) által érintett betegeket – ismertette a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Gárdos László kitért arra is, hogy az előző szezonban a lezárásoknak köszönhetően nem tudott fertőzni az influenza vírusa. A kórokozónak volt tehát egy éve a „felkészülésre”, arra, hogy úgy változzon, hogy megnövelje a fertőző és betegséget okozó képességét. Ezért elképzelhető, hogy az influenza idén súlyosabb fertőzéseket okozhat, különösen, ha más kórokozókkal egy időben támadja meg a gyermek szervezetét.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága emiatt hangsúlyozza: érdemes nagyobb figyelmet fordítani az óvintézkedések betartására: maszkot hordani a közösségi terekben, gyakran kezet mosni, szellőztetni, továbbá az 5 év felettieket beoltatni a koronavírus ellen és az influenza ellen.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!