Bajnai Gordon: Jövőre nemcsak kormányt, hanem sorsot is választ az ország

2021. december 16. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Gansperger Gyula a Városháza-ügyben olyasmiről beszél, amiről fogalma sem lehet, az átlagos Mediaworks-fogyasztó konspirációs elméleteit meséli rendületlenül, amiket aztán a Mediaworks bizonyítékképpen tálal. A kígyó a saját farkába harap – állítja Bajnai Gordon a HVG-nek adott interjúban.

A volt miniszterelnök szerint az egész Városháza-ügy mögött az áll:

„készültek arra, hogy a kormány legbelső köreiben korrupciós aknák robbannak, ezeket próbálták megelőzni ezekkel a petárdákkal”.

Bajnai a HVG-nek arról is beszélt, hogy még párton kívüli miniszterelnökként, majd később az ellenzék egyik vezetőjeként sem gondolt magára politikusként, soha nem akart a politikáért vagy a politikából élni. A volt kormányfő ennek ellenére aktívan foglalkozik a közélettel, a magyar közállapotokat pedig lesújtónak, a 2022-es választást sorsfordítónak tartja. Úgy fogalmazott:

„Nincs bennem hiányérzet vagy bármilyen politikusi ambíció, viszont kötelességemnek tartom, hogy aktívan segítsem azokat a hiteles szereplőket, akik hozzám fordulnak.”

A Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt alkalmasságát firtató kérdésre Bajnai arról beszélt, az előválasztás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, eltűnt néhány vállalhatatlan szereplő, és van egy világos felhatalmazással rendelkező, jól kommunikáló és erkölcsileg kikezdhetetlen vezetője az ellenzéknek. Szerinte az esélyek 2010 óta most a legnagyobbak a kormányváltáshoz, de:

„A 2022-es választások elveszítésénél csak egy rosszabb dolog történhetne: az, ha a koalíció a győztes választások után esne szét, és bosszúszomjasan térne vissza a Fidesz.”

Bajnai a feles többséggel való, esetleges alkotmányozási terveket, úgy tűnik, nem látja jónak, ugyanakkor helyesnek tartja azt a bejelentett szándékot, hogy az ellenzék és vezetője már a választásokon világossá fogja tenni, pontosan milyen alkotmányhoz kér felhatalmazást, amit egy népszavazáson erősíttetne meg.

„Még akkor is erre van szükség, ha esetleg kétharmada lenne a parlamentben, hiszen csak így lesz az új alkotmány legitim és tartós.”

A volt kormányfő beszélt továbbá a 2022-es választás tétjéről, a világpolitikai helyzetről és abban Magyarország szerepéről, lehetőségeiről, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) elmúlt 12 éves teljesítményéről, valamint hatásairól a társadalomra. Az interjú a HVG360-on olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!