Biztonsági készletből kap gázt a győri távhőszolgáltató

2021. december 14. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

A biztonsági gázkészletből kap gázt a győri távhőszolgáltató, a Győr-Szol Zrt. – írja az MTI.

Az ügy előzménye, hogy a Győr-Szol szerződött földgázkereskedője – a Global NRG Zrt. – december 14-én 6 órától felmondta a céggel kötött földgáz-kereskedelmi szerződést.

Azért, hogy a távfűtés ne álljon le, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lehetővé tette a Győr-Szol számára, hogy december 21-ig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit.

A hivatal mostani határozata szerint ugyanakkor a győri cégnek december 21-én 6 óráig kell új földgáz-kereskedelmi szerződést kötnie. Az átmeneti időszakban a Győr-Szol Zrt. a jogszabályban meghatározott szabályozott díjat köteles fizetni a stratégiai készletből felhasznált földgázért. Emellett a szolgáltató cég legfeljebb 1 272 000 megawattóra mennyiségig vehet gázt a hatósági földgázáron.

A Global NRG Zrt. 2014 óta látta el földgázzal a Győrben távhőszolgáltatásért is felelős Győr-Szol Zrt.-t. A földgázkereskedő októberben kezdeményezte a 2020/21-es, illetve a 2021/22-es szerződés módosítását „a gázárak drasztikus változása” miatt, amelyhez a győri közgyűlés december 7-én nem járult hozzá.

A történet aztán odáig ment, hogy a Global NRG felmondta a szerződést, ami miatt szinte biztos, hogy pereskedés lesz a vitából. De ha lesz is kártérítés, biztosan kevesebbre rúg, mint amennyit az új szerződés miatt a Győr-Szol a gázért fizetni fog 2021-2022-ben.

Az egész ügy hátteréről itt olvashatja helyi tudósítónk cikkét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!