19 millió forint gyűlt össze két nap alatt a Freeszfe Egyesület árverésén

2021. december 14. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Két nap alatt, valamivel több mint 19 millió forint gyűlt össze az online aukción, amelyet a Freeszfe Egyesület rendezett. A színművészeti egyetem „modellváltása” nyomán létrejött civil szervezet januárban lesz egyéves, ezt az apropót megragadva rendezett árverést színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek felajánlásaiból.

A december 12-én indult online aukcióra 313-an regisztráltak és 58 meghirdetett tételből, 55 el is kelt- közölte az egyesület. Ezzel 19 millió 20 ezer forintot tudtak összegyűjteni.

A liciten a többi között 10 millió forintért talált új gazdára Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező felajánlása, a Sátántangó eredeti munkakópiája. Kováts Adél kellék-esernyőjétől , Czutor Zoltán házi koncertjén át, egészen az első Freeszfe maszkig – rengeteg dologra lehetett licitálni, Roskó Gábor szobráért valaki például 600 ezer forintot ajánlott, Geszti Péter A Pál utcai fiúk című színdarabjához írt dalszövege 250 ezer forintért, még az Örkény Színház színészeinek személyes, 11 versmondásból álló előadása 314 ezer forintért kelt el, de érkezett vásárlás nélküli felajánlás is 1 millió forint értékben.

Az egyesület oktatói továbbra is ingyen dolgoznak és továbbra is sok támogatójuk van, azonban a diplomafilmekhez és vizsgaelőadásokhoz további forrásokra van szükségük.

„A bevétel minden várakozásunkat felülmúlta, nagyon köszönjük az összes felajánlónak, neves színészeknek, képzőművészeknek, íróknak, költőknek, zeneszerzőknek az alkotásokat, élményeket, tárgyakat, emlékeket, melyeket támogatásul kaptunk.”

– írják. Ígéreteikhez híven, a befolyt összeget vizsgafilmekre és előadások készítésére fordítják majd, ugyan a Freeszfe Egyesület elnöke, Csató Kata a Magyar Narancsnak elmondta, hogy a vizsgaprodukciók összege körülbelül 100 millió forint, tehát ennek a kiadásnak csak egy részét sikerült most előteremteni.

Éppen ezért az aukció folytatódik; december 14. és január 14. között a www.axioart.com művészeti licitoldalon lehet ajánlatot tenni további 36 tételre, szerzők által dedikált könyvekre, képzőművészeti alkotásokra és kéziratokra is.

Miközben a Freeszfe támogatókat próbál szerezni, addig az SZFE új rektorát keresi. A Népszava vette észre, hogy az egyetem kuratóriuma pályázatot írt ki a rektori pozícióra. Feltételként szabták meg többek közt, a művészeti intézményben szerzett, legalább öt éves vezetői tapasztalatot és közmegbecsülésnek eleget tevő Kossuth-díjat vagy más közép-díjat (Kiváló Művész, Érdemes Művész). Tudományos fokozatra azonban nincs szüksége a pályázaton indulóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!