A magyar külügy elismerte, hogy vízumot adtak Lukasenko emberének, de azt állítják, Svájc nevében

2021. december 8. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden mi is beszámoltunk arról, hogy Magyarország által kiállított vízummal foghatták el Alekszandr Lukasenko belarusz elnök egyik bizalmasát, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetőjét Csehországban még november 30-án. Mivel Vlagyimir Bazanovot a belarusz választási csalásban és az azt követő tüntetések erőszakos elnyomásában játszott szerepe miatt több schengeni ország is tiltólistára tette, Csehország a feleségével együtt kiutasította az országból.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium most elismerte, hogy Bazanovék schengeni vízumát a magyar hatóságok állították ki, de azt állítják, a vízumot Svájc nevében állították ki, egy erre vonatkozó megállapodás értelmében – írja a Szabad Európa.

Vlagyimi Bazanov – Fotó: Belarusz Labdarugó-szövetség
Vlagyimi Bazanov – Fotó: Belarusz Labdarugó-szövetség

A külügy a lapnak azt válaszolta, hogy Bazanovék május 21-én kaptak kilencvennapos vízumot, ezt „vízumképviselet keretében eljárva, Svájc nevében adta ki a területileg illetékes magyar konzulátus”. A vízumképviselet azt jelenti, hogy mivel a schengeni egyezmény egyes országainak nincs megfelelően nagy képviseletük minden országban, egy másik tagállammal szoktak megállapodni, hogy az a nevükben elbírálja a vízumkérelmeket.

Svájc és Magyarország között két helyen él ilyen megállapodás: Kisinyovban és Minszkben. A Szabad Európa felidézi, hogy a Bazanovék ügyében érintett minszki nagykövetséget az a Csutora Zsolt vezeti, aki korábban a keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár volt, előtte pedig bakui nagykövet. Azerbajdzsáni szolgálata alatt történt az azeri baltás gyilkos 2012-es, nagy diplomáciai vihart kavart hazaengedése, illetve schengeni vízumokkal történt gyanús ügyletekre is akkoriban derült fény.

A hivatalos svájci tájékoztató oldal szerint egyébként a magyar közvetítésű minszki vízumkiadás jelenleg fel van függesztve. A lap rákérdezett Svájc területileg illetékes bécsi nagykövetségénél, hogy ez májusban is így volt-e, de egyelőre nem érkezett válasz. (Frissítés: Ahogy egy olvasónk is jelezte, a Wayback Machine jóvoltából elérhető az oldal május 29-i verziója, a minszki magyar vízumképviselet már akkor, nyolc nappal a külügy által közölt dátum után is fel volt függesztve. Frissítés 2: Egy olvasónk észrevette, hogy az oldal orosz nyelvű verziójából elérhető május 19-i verzió is, ezen úgy látszik, hogy akkor még nem volt felfüggesztve a vízumképviselet, azaz épp Bazanovék vízumának kiadásakor eszerint valóban működhetett.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!