Magyar vízummal foghatták el Lukasenko bizalmasát Csehországban

2021. december 7. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar vízummal foghatták el Alekszandr Lukasenko egyik bizalmasát, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetőjét Csehországban – írja a Szabad Európa a cseh Denník N alapján.

Vlagyimir Bazanov a Denník N rendőrségi és külügyi forrása szerint 3 hónapra kapott magyar vízumot, ezzel jött be a schengeni övezetbe. A férfit és több társát Észtország, Lettország és Litvánia is kitiltotta a helyi választási csalásokban és azt követő brutális elnyomásban játszott szerepe miatt.

Bazanov feleségével érkezett az országba a belarusz női labdarúgó-válogatottat kísérve, de a cseh futballszövetség szerint ők biztosan nem hívták meg sem őt, sem a feleségét. A női válogatott amúgy se tudott volna Csehországban játszani a koronavírus-fertőzések miatt.

Mivel nem volt semmilyen cseh tartózkodási engedélyük, és a helyi járványügyi szabályokat is megszegték, a párt azonnali hatállyal kiutasították.

Az ügyet a cseh külügyminiszter is kommentálta: szerinte a férfinak semmi keresnivalója Csehországban vagy bárhol a schengeni övezetben. „Nem is kellett volna, hogy itt legyen, hiszen a szövetségeseink szankciós listáján szerepel” – mondta. A cseh külügynél sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták, hogy Bazanov magyar vízummal kerülte-e ki a rá érvényes korlátozásokat.

A Denník N megkereste a prágai magyar nagykövetséget is a schengeni vízum ügyében. Ők nem cáfolták, hogy a férfi magyar vízumot kapott volna, de mást sem árultak el.

A lapnak egy cseh elemző is nyilatkozott a történetről. Szerinte egyáltalán nem meglepő, hogy Magyarország adott a párnak vízumot, miután a belarusz állampolgároknak jelenleg hazánkon keresztül vezet a legkönnyebb út schengeni területre, amennyiben magas politikai kapcsolataik vannak ehhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!