Szél Bernadették kérésére jövő héttől hetente közzéteszi a névjegyzéki adatokat a Nemzeti Választási Iroda

2021. december 08. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a választások kiírástól kellene kötelezően közzétennie a Nemzeti Választási Irodának a névjegyzéki adatokat, ám ezt már jövő héttől publikálni fogják hetente, választókerületi és települési bontásban – közölte Szél Bernadett és Szabó Szabolcs.

A független képviselők azt írták, hogy közösen fordultak a „Nemzeti Választási Irodához a voksturizmusnak megágyazó törvény miatt, azt kérve, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig, települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat.” A lakcímmel kapcsolatos törvény módosításáról, amely felvetett a voksturizmus legalizálásának a lehetőségét, itt írtunk bővebben, az ügy jogi hátterét egy szakértővel vizsgáltuk meg.

Szél és Szabó azért kérvényezte a heti bontást, hogy nyomon követhessék, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik, és le tudják buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre a választások kimenetelének befolyásolása érdekében. A Nemzeti Választási Iroda elnökétől kedden kaptak választ, azt írta, az iroda eleget fog tenni a kérésüknek.