Szél Bernadették kérésére jövő héttől hetente közzéteszi a névjegyzéki adatokat a Nemzeti Választási Iroda

2021. december 08. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Csak a választások kiírástól kellene kötelezően közzétennie a Nemzeti Választási Irodának a névjegyzéki adatokat, ám ezt már jövő héttől publikálni fogják hetente, választókerületi és települési bontásban – közölte Szél Bernadett és Szabó Szabolcs.

A független képviselők azt írták, hogy közösen fordultak a „Nemzeti Választási Irodához a voksturizmusnak megágyazó törvény miatt, azt kérve, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig, települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat.” A lakcímmel kapcsolatos törvény módosításáról, amely felvetett a voksturizmus legalizálásának a lehetőségét, itt írtunk bővebben, az ügy jogi hátterét egy szakértővel vizsgáltuk meg.

Szél és Szabó azért kérvényezte a heti bontást, hogy nyomon követhessék, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik, és le tudják buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre a választások kimenetelének befolyásolása érdekében. A Nemzeti Választási Iroda elnökétől kedden kaptak választ, azt írta, az iroda eleget fog tenni a kérésüknek.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom