A Magyar Gyógyszerészi Kamara kérte, hogy szigorítsák a gyógyszer-házhozszállítás szabályait

2021. december 7. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól futárok nem, csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják házhoz a patikákból megrendelt vény nélküli gyógyszereket. Ez a szabályozás eddig csak a vényköteles termékekre állt, most már azonban a vény nélküliekre is kiterjesztették azt, miután az Országgyűlés elfogadta múlt héten Semjén Zsolt törvénymódosítóját.

Mint kiderült, a módosítást a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezte. A szervezet elnöke, Hankó Zoltán a 24.hu-nak azt mondta, azért szorgalmazták az intézkedést, mert nemrég több nagy volumenű csomagküldési szerződésről kaptak információt, és attól tartottak, hogy agresszív piacszerzési folyamatok indulnak be a kistelepülésen lévő patikák kárára. Hankó konkrét cégneveket nem írt, de a 24.hu szerint a Phoenix Pharma Zrt. és a Hungaropharma Zrt. is erősített ezen a területen az utóbbi időben.

Hankó azt is mondta, hogy nem érezték garantáltnak a hamisításmentességet, a megfelelő minőséget sem, „amelyeket a zárt gyógyszertári forgalmazáson belül dokumentáltan, személyi felelősség terhe mellett biztosítani kötelező”. Szerinte a futár személyével ez a zárt lánc megszakad, ezért nem garantálható a gyógyszerbiztonság.

A Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatóját meglepte a törvénymódosítás időzítése, mivel a járvány miatt sokan választják inkább az online rendelést, plusz úgy gondolja, hogy egy ilyen korlátozó intézkedés előtt hatástanulmányt is kellett volna végezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!