Ho-ho-ho-hó: megelőzte a Mikulást az első hótakaró

2021. december 5. – 07:46

Ho-ho-ho-hó: megelőzte a Mikulást az első hótakaró
Havas fák Kékestetőn 2021. december 3-án – Fotó: MTI / Komka Péter

Másolás

Vágólapra másolva

Faggyal és országszerte havazással köszöntött be a valódi tél Magyarországon vasárnapra virradóra. Advent második vasárnapja csapadékosan telik, ráadásul több hullámban számíthatunk esőre, havas esőre, északon pedig havazásra is. Hétfőtől pedig még hidegebbre kell felkészülni – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Vasárnap északkeleten délelőtt átmenetileg szűnik a csapadék, máshol sok helyütt számítani lehet reggel az északi megyékben még inkább havazásra, majd ott is havas esőre, esőre, melyet késő délutántól, estétől – a délkeleti, keleti megyék kivételével – egyre többfelé hó válthat fel ismét, ugyanakkor nyugat felől csökken a csapadék kiterjedése, illetve mennyisége.

Nógrád megyében délig akár 5 cm hó is eshet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 6 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket. Késő estére -2 és +5 fok közé hűl le a levegő, írja a met.hu.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az OMSZ azt is írta, a Mikulás vasárnap este az Északi-középhegységben már havas tájak között indulhat útjának, délebbre viszont jobb ha esernyőt is visz magával. Hátfőn ugyanis borult marad Magyarország felett az ég. A csapadékzóna fokozatosan északkelet felé mozog, miközben nyugat felől megszűnik az eső, havas eső és havazás.

Országosan ugyanakkor hétfőn az esőt egyre nagyobb területeken ismét havas eső, havazás válthatja, de várhatóan a keleti, délkeleti megyékben végig folyékony marad a halmazállapot. A szél többnyire mérsékelt lesz, csak az Észak-Dunántúlon élénkül meg az északnyugati légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul.

Öreg gépekkel küzd az FKF

A Fővárosi Közterület-fenntartó készült a havazásra, vagy Tél tábornokra (ezt a következtetést kell levonnunk, ha már azt írták, hogy az első csatát vívták a hóval és a jéggel), mert éjféltől megelőzésként több helyen sózták az utakat.

Az FKF azt írta közleményében, hogy 73 téli munkagéppel jelenleg is dolgoznak a síkosságmentesítésen és az utak megtisztításán. A gépparkjuk egyébként elöregedett, az éjszakai műszakban nyolc gép meghibásodott.

'A téli célgépek száma az évek alatt drasztikusan – az elmúlt 10 év során mintegy 20%-kal – csökkent, ugyanakkor a flotta darabszáma, a főváros méreteihez képest, már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70% körüli" – panaszkodott az FKF.

A társaság megjegyezte, hogy a hóeltakarítás többszereplős feladat, az ingatlanok tulajdonosainak, a kerületi önkormányzatoknak és a közösségi közlekedési eszközök üzemeltetőinek is van ebben kötelezettségük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!