Lyukakat fúrtak egy hetvenéves platánfába, és teleöntötték gázolajjal

2021. december 3. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Megrongáltak egy hetvenéves védett platánfát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecseren. A rendőrség előtt álló fa törzsébe összesen tizenkét lyukat fúrtak, majd teleöntötték azokat gázolajjal – számolt be erről az RTL Klub Híradója.

A település polgármestere, Rátkai Sándor szerint egyértelmű, hogy valaki el akarta pusztítani a platánfát, amit most Nyíregyháza főkertészével összefogva próbálnak megmenteni. Speciális anyaggal tömték be rajta a lyukakat, azt remélik, ez felszívja majd a gázolajat.

Sigmond Sándor főkertész szerint jó esély van a fa túlélésre, mivel a rongálás ősszel történt, amikorra a fa anyagcseréje már befejeződött. Ennek köszönhetően nem szívódott fel olyan sok káros anyag. Úgy látja, legalább 90 százalék, hogy a platánfa túléli ezt a rongálást, de hogy a gyógyultsági állapot a teljes egészére vagy csak egy részre fog kiterjedni, azt most még nem lehet megállapítani.

Kora és védettsége miatt mintegy hetvenmillió forintra becsülhető platánfa értéke. Az önkormányzat feljelentést tett, a rendőrség rongálás miatt indított eljárást. (A címlapunkon, illetve a videóban is látható kép forrása: Frissmedia.hu.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!