Újabb 27 milliárddal növelte a kormány a Gazdaság-újraindítási Alap költségvetését

2021. december 1. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 27 milliárd 108 millió forintos túllépést engedélyezett a kormány a Gazdaság-újraindítási Alapnak, ennek közel fele a járvány utáni versenyképesség-növelő támogatásokra megy.

A Napi.hu vette észre a Magyar Közlöny friss határozatát, melyben a kormány több átcsoportosítást is végzett az idei költségvetésben. A Gazdaság-újraindítási Alap 27 milliárd 108 millió forinttal kap többet, melyből 12 milliárd megy a koronavírus-járvány következtében szükséges versenyképesség-növelő támogatásokra.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 5,2 milliárdot kap, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig 2,873 milliárdot. 653 milliót kapnak még a külképviseletek igazgatásai, 801 milliót pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség. A rendkívüli kormányzati intézkedésektől viszont 2,702 milliárdot vontak el, amelynek nagy része a kormányhivatalokhoz fog kerülni. Külön érdekesség a Karcag Város Önkormányzatának juttatott 4,435 milliárd forint kulturális fejlesztési feladatok támogatására. Ennek pontos felhasználási célját a határozat nem fejti ki, de ez az összeg fedezi az eredetileg a milánói világkiállítás magyar pavilonjába épített Sámándob Karcagon való újjáépítésének költségeit.

A Sámándob egyébként eredetileg a 2015-ös milánói világkiállításon adott helyet a magyar küldöttségnek, első becsült költsége 500 millió forint volt. Később ez 5-6 milliárdra emelkedett, melyből csak a darabok hazaszállítása 650 millió forintot emésztett fel. Az új tervek szerint a dob Karcagon sztyeppemúzeumként épül majd újjá, ennek az ára lehet a mostani 4,435 milliárd forint. Az egykori pavilon fa alkatrészeit még Olaszországban hagyták elrohadni, a fém alkatrészek most egy karcagi vállalkozó udvarán rozsdásodnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!