Elítélték a rendőrt, aki állítólag azért lőtt rá egy szekrényre a kapitányságon, mert előtte egy kannabiszültetvényen a növények megzavarták a tudatát

2021. december 1. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen bizarr ítéletről számolt be honlapján szerdán a Debreceni Törvényszék, melyben bűnösnek találtak egy rendőrt, aki szeptemberben szolgálati fegyverével vétlen lövést adott le a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság egyik rendőrkapitányságának irodájában. Az egyelőre nem jogerős ítélet szerint a férfinek 520 000 forintos büntetést kell fizetnie és 2 évre eltiltották a lőfegyver használatával járó foglalkozástól is, az egészben azonban nem is ez a lényeges, hanem az, hogy röviden összefoglalva az történt, hogy

a férfi a szolgálati fegyverével véletlenül rálőtt egy szekrényre, később pedig azzal védekezett, hogy az eset előtt egy kannabiszültetvényen helyszínelt, ahol a növények megzavarhatták a tudatát.

A zavarba ejtő történetet kicsit jobban kibontva a közlemény szerint az történt, hogy a a zászlós 2020. szeptember 16-án éppen bűnügyi technikusi szolgálatot látott el a rendőrkapitányságon, amikor délután bement az egyik irodába kávézni, és beszédbe elegyedett egy kolléganőjével. A nő érdeklődésére elővette a fegyverét, amelynek az erre kijelölt helyiség helyett az irodában szedte ki a tárát, majd átadta a pisztolyt a kolléganőjének. A nő aztán a vádlott kérésére hátrahúzta a fegyver szánját, majd azt úgynevezett feszített, vagyis elsüthető állapotban visszaadta a férfinek.

A zászlós aztán így tette vissza a töltött tárat a fegyverbe, és bár később eszébe jutott, hogy nem fesztelenítette a fegyvert, ezt a mozzanatot elfelejtette, úgyhogy teljes nyugalommal fogta magát, és csőre töltötte a fegyvert, majd leadott vele egy lövést az irodában. A lövedéket végül egy szekrény állította meg, a szerencsétlen eset után pedig a zászlós gyorsan ki is vette a tárat, majd a csőben található lőszert is a fegyverből.

Az igazi csavar viszont csak ekkor következett, a férfi ugyanis későbbi vallomásában előadta, hogy a véletlen lövést megelőzően egy kábítószerültetvény helyszínén dolgozott, amit a rendőrség felszámolt. Ezután ment be a rendőrkapitányságra, álláspontja szerint pedig a helyszínen a kannabisz növények a védőöltözet ellenére is megzavarhatták a tudatát. A tényállást, vagyis azt, hogy két kolléganője társaságában véletlenül rálőtt egy szekrényre az irodában, nem vitatta.

A bizonyítási eljárás során természetesen kiderült, hogy a férfi védekezése nem helytálló, kábítószerrel kapcsolatos szemlén, kutatáson az általa említett napon nem vett részt, ott körülbelül 10-15 percet tölthetett el. Más, a helyszínen dolgozó rendőrök ilyen problémát nem jeleztek, maga a vádlott sem jelentette, bár elmondása szerint tisztában volt azzal is, hogy jelenési kötelezettsége lett volna. Így aztán nem meglepő módon bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, a bíró ráadásul súlyosító körülményként értékelte a gondatlanság magasabb fokát, hogy a vádlott több személy életét, testi épségét veszélyeztette és azt is, hogy három alkalommal már volt fenyítve. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítás, míg a vádlott enyhítés miatt fellebbezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!