HIV-fertőzés: Ha ez magáról kiderül, többet nem taníthat

2021. december 1. – 15:36

HIV-fertőzés: Ha ez magáról kiderül, többet nem taníthat

Másolás

Vágólapra másolva

„A HIV nem válogat, nem melegeket keres, jó embereket, rossz embereket, hanem gazdatestet” – mondja Éva, aki AIDS stádiummal került a Szent László Kórházba 2017-ben. A 43 éves nőnek ma férje és két gyermeke van, a Deutsche Welle riportjában úgy fogalmaz, „egy heteroanyukáról senki nem gondolja, hogy benne van a HIV-vírus”.

Tíz évvel ezelőtt fertőzte meg a partnere, néhány évvel később pedig sorra jelentkeztek a tünetek: hullott a haja, lefogyott és erőtlenné vált. Hiába kérte több orvostól is, hogy teszteljék le HIV-re, visszautasították. Csak miután agyvelőgyulladása lett, derült ki, hogy mi okozta.

Ma Magyarországon az NNK adatai szerint mintegy 4400-an élnek HIV-fertőzéssel, de szakemberek szerint több mint tízezren lehetnek, akik nem tudnak róla. A HIV nem gyógyítható, de ma már jól kezelhető gyógyszerekkel. A társadalom viszont még mindig megbélyegzi a fertőzötteket.

„2016-ben úgy engedtek ki a kórházból, ha ez magáról kiderül, akkor többet nem taníthat, a gyereke pedig nem mehet közösségbe”

– meséli Éva, aki tanárnőként dolgozik egy iskolában. Sokáig szorongott, hogy mi történik, ha a munkahelyén kiderül a betegsége, végül elmondta az igazgatónak, aki meglepően pozitívan reagált. Több sorstársa nem járt ilyen jól, van, akit kirúgtak a munkahelyéről, mást pedig arra köteleztek, hogy munkaidőben maszkot és kesztyűt viseljen, vagy megtiltották neki, hogy együtt étkezzen a többiekkel. „Ha megváltozna a társadalom viszonyulása a HIV-hez, akkor sokkal felszabadultabb lennék én is. Nem lenne ekkora stigma rajtam” – mondta.

A Deutsche Welle riportja megmutatja, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a HIV-vel élőknek a mindennapokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!