Megkapták az építési engedélyt a Közlekedési Múzeum első épületei

2021. november 30. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az új, kőbányai telephelyen készülő Közlekedési Múzeum első épületei közül az ingatlan északkeleti csücskében fellelhető négy kisebb épület készülhet majd el, ezek kapták meg ugyanis elsőként az építési engedélyt. Ezeket az Északi Járműjavító korábbi épületeiből mentették meg – közölte Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum igazgatója. A felújítás előtt még a Telex is járt az Északi Járműjavító dízelcsarnokában, az időszakos kiállításon.

Vitézy a Facebookon azt írta, hogy a kormány a szeptember 24-én megjelent határozatában döntött arról, hogy a területen a kármentesítési és bontási munkálatok már jövőre megkezdődhetnek, az erre vonatkozó kivitelezési tender kiírásán már dolgoznak. Ezután hamarosan megindulhat majd a most engedélyt szerzett négy kisebb épület rekonstrukciója is. A nagy, központi múzeumépület tervezése még zajlik, ott az építési engedélyek megszerzése 2022 elejére tervezik.

Részletesen is írt a négy, engedélyt kapott épületről:

  • az első az 1950-es években épült, ikonikus hidegháborús óvóhely. Az épület műemléki védettség alatt áll, országos szinten egyedülálló módon korabeli berendezése is teljesen fennmaradt. Az itt kialakított kiállításon a bunker berendezését és történetét ismerhetik meg a látogatók, betekintést nyerve a hidegháborús korszak és a nukleáris fenyegetettség világába;
  • mellette található egy XX. század elején épült földszintes épület a múzeum étterme és kávézója lesz;
  • a legészakibb épület, az 1970-es években épült mozdonymérlegház is megmarad, új funkciót kap: a múzeum itt egy kisebb restaurátorműhelyet rendez majd be, ahol a felújításban akár a közlekedésbarátok is részt vehetnének a múzeumi dolgozók mellett;
  • a negyedik felújításra váró épület a terület egyetlen, a második világháborút túlélt épülete, egy vasúti hangulatú raktár, ebben rendezvény- és kiállítótér is lesz.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!