A győri tanárnő a diákjainak csinált videókat, a végén már a fél ország vele tanult

2021. november 29. – 14:42

A győri tanárnő a diákjainak csinált videókat, a végén már a fél ország vele tanult
Jármy-Takács Judit – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Jármy-Takács Judit győri tanár az online oktatás két hullámában több mint kétszáz videót készített – előbb csak a tanítványainak, később aztán mindenkinek, aki vele akart tanulni. Az elején még csak a tanítványai nézték a felvett órákat, így 35-38 megtekintést hozott egy-egy videója. Ő is megdöbbent aztán, amikor az Anyeginről szóló felvétele alatt egyszer csak 2570 kattintást látott. A napokban Prima díjat kapott ezért.

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhat éve adják át a Prima díjakat. A gálát szponzoráló és a kitüntetést alapító vállalkozók (VOSZ) három éve döntöttek úgy, hogy onnantól a társadalmilag fontos területekre is felhívják a figyelmet egy-egy díjazott személyével. Az első évben egy középiskolai tanár, a másodikban egy intenzíves nővér kapta a kitüntetést. Mindketten ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, hivatásukban ugyanakkor kiemelkedőt alkottak, és ezt teszik ma is.

A 2020-as Prima-gála elmaradt a Covid-járvány akkori második hulláma miatt, idén azonban ismét meghirdették a civil kategóriát: a „hétköznapok hőseit” keresték a járvány idején. Mint eddig, most is a megyei napilap olvasóinak szavazata döntött – az lett Prima díjas, akinek a történetét, a munkáját a legtöbben díjra érdemesnek találták. Idén Jármy-Takács Judit, a győri Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium magyar–történelem szakos tanára lett a győztes.

„Körülnéztem, és a többi nyolc jelölt mellett azt éreztem, már önmagában az megtisztelő, hogy itt vagyok” – mondta Jármy-Takács Judit néhány nappal a díj átvétele után a Telexnek. Ő volt az egyetlen tanár, a jelöltek többsége az egészségügyből, illetve a Covid-járványban kulcsszerepet vállaló győri Petz-kórházból érkezett. Talán beszédes, hogy a nyilvánvalónak tűnő erősorrend felborult: nem a betegágyak mellett küzdő szakemberek közül került ki a győztes, hanem az oktatásból. Jármy-Takács Judit sokat tett azért, hogy ez így legyen.

Max. 15 percem van

Tavaly márciusban az iskolák online oktatásra álltak át. Jármy-Takács Judit úgy látta: amíg nem lesz technikai-informatikai megoldás az online órákra, nem küldözget jegyzeteket a tanítványainak, mert azzal semmire sem mennek. Szólt a két lányának (egyikük hetedikes, másikuk nyolcadikos), hogy segítsenek neki videókat készíteni.

„A rendes órákon már megtanultam, hogy kinyilatkoztatásokkal nem megyek semmire. Olyan nincs, hogy én negyvenöt percig beszélek, a mondandómat pedig a diákjaim bemagolják. A videóknál is tizenöt percben maximáltam az időt, egy-egy novelláról vagy történelemleckéről ennyit beszéltem, aztán feladatokat tettem hozzá.”

Volt, amikor újra fel kellett venni az órát, mert a macska beszaladt a képbe, vagy egyszer csak leesett a falról egy kard. Sorra gyártotta az órákat a lányaival, akik figyeltek, és még tanultak is közben tőle. A tanárnő az elején még csak a saját diákjainak küldte el a linkeket. Ezekben az volt a jó, hogy a diákok bármikor leállíthatták a felvételt, akár újra is nézhették, ha valami nem volt világos. Így bármikor tanulhattak a tanárnővel, nem az eredeti órarend, hanem az ő időrendjük számított.

Engedélyt kérnénk

A tanárnő azután is sorra készítette a videókat, hogy már online órákat is tudott tartani, a két műfaj kiegészítette egymást. „A férjem néha már azt mondta, hogy nem vagyok normális”, de a tanulók boldogan éltek a lehetőséggel.

„Az online órákon az első öt perc mindig lelki fröccs volt. Nagyon kellett ez a diákoknak – leginkább az érettségi előtt állóknak. Azt érezték, magukra maradtak.”

Egy nap az egyik tanítványa megkérte, nézzen rá a Messengerre, mert valakik üzentek neki, de jó ideje nem kaptak visszajelzést. Jármy-Takács Judit ekkor látta meg, hány név szerepel az „engedélyezés” mappában. Mindenki hozzáférést szeretett volna kérni a videóihoz. A tanárnő mindenkinek lehetővé tette, hogy nézze az óráit. Az órák nem lettek mások akkor sem, amikor már tudta, hogy nem csak a diákjai látják a videókat. Nem remegett később se a hangja, az igényességet nem befolyásolta az érdeklődés nagysága.

Országszerte híre ment a videóknak, Hódmezővásárhelytől Egerig sorra jöttek a kérelmek, és a diákok neve mellett egyre több volt a tanártársaké is. „Én rendre pozitív visszajelzéseket kaptam tőlük, irigyeket ezért talán nem szereztem.” Az első cikk után pedig, amely róla és a videóiról is szólt, a fenntartótól is jött gratuláció. „Mondhatnám, hogy egyenes volt az utam, hisz már a rendes órákon is használok interaktív tartalmakat, a férjem informatikus, a lányaim pedig nagy segítséget jelentenek. De nekem is meg kellett tanulnom a szabályokat. Mindenekelőtt azt, hogy fenn kell tartani a diákok figyelmét, márpedig közvetlen kontaktus nélkül ez sokkal nehezebb. Ha a diák kilép, akkor őt elveszítettem.”

Az én gondolatom nem az ő gondolata

Jármy-Takács Judit videóinak nagy része a történelemérettségi tananyagát öleli fel. A faktosai is megkérték, hogy csináljon majd nekik is külön sorozatot. Magyarból nehezebb videón keresztül átadni a tananyagot, már csak azért is, mert a pedagógus filozófiája mindig az volt, hogy az ő gondolata nem a diákja gondolata. Verset, novellát nem szeret egyedül elemezni, de ezt a videónál másképp nem lehet megoldani. Egyelőre leállt a videós tanórák gyártásával, de ez nem jelenti azt, hogy az online oktatást is elfelejtheti – főleg a mostani járványszámok mellett.

Amikor a Prima díjat átvette, azt mondta, ez az elismerés a szakmájának, a kollégáinak is szól: „Komolyan is gondoltam, és örülök, ha általam rájuk is figyelem hárul. Az oktatás arany háromszögében, amelyet a gyerek, a szülő és a tanár alkot, nem lehet gyenge láncszem. Egymásra vagyunk utalva, egymást tudjuk segíteni, és ha másra nem volt jó a járványhelyzet – illetve az abból adódó online oktatás –, arra igen, hogy ezt most kristálytisztán megmutassa.

A jelölésem után nem indítottam kampányt, nem gyűjtöttem szavazatokat, és mégis visszajeleztek az emberek, hogy van értelme annak, amit csinálunk, amit oktatásnak hívnak.”

Az idei győztesek

Prima díjasok Győr-Moson-Sopron megyében (balról jobbra): a magyar tudomány kategóriában dr. Pintér Józsefet, a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott docensét, magyar oktatás és köznevelés kategóriában Jármy-Takács Juditot, a győri Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium magyar–történelem szakos tanárát, a magyar sport kategóriában Kopasz Bálintot, olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozót, a kiemelkedő társadalmi szerepvállalásért kategóriában pedig Németh Tibort, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatóját díjazták. (Dr. Pintér József egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni a gálán, a díjat helyette dr. Jósvai János egyetemi docens vette át, ő látható a felvételen). Fotó: VOSZ – Orosz Sándor

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.