Súlyosan bántalmaztak egy külföldi egyetemi hallgatót Pécsen

2021. november 24. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt hónapban súlyosan bántalmaztak egy dél-amerikai egyetemi hallgatót Pécsen – írja a Szabad Pécs.

A beszámoló szerint az eset október 24-én, kora hajnalban történt. Külföldi hallgatók egy csoportja az egyik pécsi szórakozóhelyen bulizott, amikor a társaság két lánytagját egy magyar fiatalokból álló társaság zaklatni kezdte. Emiatt néhány külföldi hallgató átment egy másik szórakozóhelyre, ahonnan aztán hajnalban indultak vissza a kollégiumhoz. Az utcán ismét összefutottak azzal a magyar társasággal, amellyel korábban összetűzésbe kerültek, és ekkor már fizikai atrocitás is történt.

A Szabad Pécs cikke szerint a 19 éves dél-amerikai fiút különösebb előjel nélkül állon ütötte a magyar társaság egyik tagja. Az egyetemisták a kollégiumba menekültek, a portástól próbáltak segítséget kérni, nem sok sikerrel, mivel a portás nem beszélt jól angolul. Végül maguk a hallgatók hívták ki a mentőket és a rendőrséget. A dél-amerikai hallgatónak eltört az állkapcsa, műteni kellett, a sérült állkapcsát négy csavarral rögzítették. Hetekig nem tudott beszélni, és csak folyékony táplálékot tudott magához venni.

A 19 éves hallgató ebben a tanévben, a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében kezdett el Pécsen tanulni. A Pécsi Tudományegyetem az ügyben belső vizsgálatot folytatott le, amely során megállapították, hogy a portahelyen tartózkodó portás az angol nyelvű segítségkérést nem értette jól. Az angolul jól beszélő társa akkor ért oda, amikor a mentők és a rendőrség már megérkezett, ekkortól viszont segítette a kommunikációt, fordított, amivel hatékonyabbá tette az ellátást és a jegyzőkönyv felvételét.

A Szabad Pécs információ szerint az egyetem utólag megtérítette a hallgató kezelési költségeit, amit először még magának kellett fizetnie. Az eset idején a fiúnak még nem volt érvényes tartózkodási engedélye, így nem volt jogosult a térítésmentes ellátásra. Bár már szeptember 20-án kérelmezte ezt, csak november 9-én kapta meg a tartózkodási engedélyét az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól.

A Pécsi Rendőrkapitányság annyit árult el az ügyről, hogy garázdaság miatt indítottak nyomozást. Az eddig beszerzett adatok alapján két pécsi férfit hallgattak ki gyanúsítottként. Az eset teljes körű feltárásához szükséges nyomozás még folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!