12 évet kapott a 10 hónapos gyermeke anyját megölő, majd a csecsemőt magára hagyó kajárpéci férfi

2021. november 23. – 18:02

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hét és fél évről 12 év börtönre súlyosította a Győri Ítélőtábla a büntetését annak a 32 éves férfinek, aki kisbabájuk szeme láttára halálra késelte féltékenységből a gyermek 27 éves anyját, majd a 10 hónapos, síró csecsemőt sorsára hagyta Kajárpécen. Az áldozatot saját nevelőapja találta meg holtan, a kicsi árvával együtt.

Akadnak gyilkosságok, amelyek nem elsősorban az emberölés miatt égnek bele az emberek emlékezetébe, hanem amiatt, ami közvetlenül a cselekmény után következett. Ilyen a darnózseli darabolós feleséggyilkos esete, és ilyen a 2019-ben történt kajárpéci dráma is. A 10 hónapos kisbaba az anya vérző holttestén feküdt, a halott nyakából kés állt ki, amikor a megölt nő nevelőapja másnap délelőtt benyitott. A kisfiú egészen kimerült az átsírt éjszaka során.

Ezért halt meg az anya

A pár viszonya nyolc éve tartott, hullámok, veszekedések jellemezték a „se veled, se nélküled” kapcsolatot. Sokszor menthetetlennek látták a kapcsolatot, amiből a nő nem egyszer máshoz menekült, de végül mindig egymás mellett kötöttek ki, és azt remélték, hogy a gyermek megmenti a közös életet.

A Győri Ítélőtábla felülbírálta a vád szerint túl enyhe ítéletet – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A Győri Ítélőtábla felülbírálta a vád szerint túl enyhe ítéletet – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Dominik 2018 áprilisában született meg. A veszekedések továbbra is egymást érték, 10 hónap múlva a nő külön költözött. Párja, aki mindennap nála időzött, megtudta, hogy társa újra viszonyt folytat egy korábbi barátjával, és hiába próbálja visszaszerezni őt.

Aznap éktelen haragra gerjedt az idegölő veszekedés után, amikor azt látta, hogy a másik beszéd közben üzeneteket vált valakivel a telefonon.

A bírósági tárgyaláson úgy idézték fel az esetet: a férfi faggatta a nőt, de hazugságnak, mellébeszélésnek gondolta a szavait. Úgy látta, a nő mindig zavarba esik, ha az apaságról van szó. Régóta őrlődött már azon, hogy vajon övé-e vér szerint a kisfiú, főként, mert a teherbeesés előtt hivatalosan külön voltak a párjával. Felpattant a székből, teljesen elvesztette az önuralmát, nekiesett a nőnek, többször megütötte ököllel a fejét, majd amikor az anya átmenekült abba a szobába, ahol a kisfiuk volt, utolérte és megragadta a nyakát. Fojtogatás közben előrántott egy kést, és kilencszer szúrt bele a másik arcába és nyakába. Az áldozat néhány percen belül halott volt.

A kisbaba sírt, az apja felemelte, nem tudta lecsitítani. Elmenekült a lakásból, s otthagyta őket. Győrbe hajtott, bujkálni próbált. A halottra és a csecsemőre másnap délelőtt 9 órakor talált rá Piroska nevelőapja, látta a fiatal nőt a véres padlón, testén a síró babával. A gyilkost néhány órán belül elfogták egy győri utcában.

Vajon kísértheti-e a gyermeket a trauma?

A per tavaly nyáron kezdődött, az apa azt mondta, annyira felindult akkor, hogy nem emlékszik a részletekre. Védőjével, dr. Ács Andreával erős felindulásra hivatkoztak, és a bíróság ezt végül megállapíthatónak is látta. Vagyis két dolgot kellett bizonyítani: méltányolható volt-e az ok, és beszűkülhetett-e az elkövető tudata annyira, hogy nem mérte fel tette súlyát és következményeit.

A törvényszéken dr. Judi István tanácsa első fokon mindkét kérdésre igennel felelt, amire a főügyészség fellebbezett, kitartva az emberölés és a kiskorú veszélyeztetésének vádja mellett. A védelem enyhítést kért a kiszabott 7 és fél évből.

Dr. Ács Andrea védő – Fotó: Laczó Balázs /
Dr. Ács Andrea védő – Fotó: Laczó Balázs /

Az is központi kérdés volt, hogy a kisfiút életében kísértheti-e a trauma, vagy elég kicsi volt ahhoz, hogy tudat alatt se emlékezzen semmire. A védelem szerint az utóbbi az igaz, de a szakértő azt mondta – feltételes módban –, hogy később akár alvászavarai lehetnek, biztonságérzete meginoghat, sőt, az sem kizárt, hogy félni fog a piros színtől.

Miért nem a babán segített?

Az ítélőtábla a váddal értett egyet abban, hogy nincs méltányolható ok, nem volt váratlan, külső hatás. Hiszen a pár jó ideje őrlődött már e kételyek között, a férfi tudott a viszonyokról, s az apaság kérdése is sokszor felmerült. A fellebbviteli főügyészség nevében eljáró dr. Karácsony Anikó ügyész szerint a cselekmény mögött sokkal inkább a bosszú állt, s aligha beszélhetünk „beszűkült tudatállapotról” az utócselekmények láttán sem: még másnap is menekült, nem szólt a rendőrségnek, sem a hozzátartozónak a sorsára hagyott baba miatt. Viszont elorozta az elhunyt telefonját, hogy tovább kutasson benne.

Az elfogás pillanatai 2019. február 25-én – Fotó: police.hu
Az elfogás pillanatai 2019. február 25-én – Fotó: police.hu

A védő szerint volt váratlan körülmény, hiszen a pár már megegyezett a békülésben, a férj mégis azzal szembesült, hogy párja albérletbe költözik. Az ítélőtábla ezt nem osztotta, mert mindössze pár nap alatt zajlottak le ezek a civódások, s a cselekmény napjának vitái sem mutatják, hogy nyugvópontra jutott volna az évek óta hullámzó kapcsolat.

Az ítélet jogerős, bocsánatot kért az apa

Ezért az ítélőtábla az emberölést és kiskorú veszélyeztetését állapította meg, a 7 és fél évet 12 év börtönre emelte, és öt évre eltiltotta Cs. Mártont az olyan foglakozásoktól, amelynél 18 éven aluliakat felügyelhetne.

A vádlottnak elcsuklott a hangja, amikor az utolsó szó jogán ezt mondta: „Megöltem azt, akit mindenkinél jobban szerettem. Mérhetetlenül megbántam, amit a gyermekemnek okoztam, otthagytam őt a sorsára, elvettem tőle az édesanyját és magamat is. Szülei nélkül kell felnőnie. Bocsánatot szeretnék kérni elsősorban Piroskától, Dominiktól, akinek tönkretettem az egész életét, annak ellenére, hogy ők voltak életem értelme.

Az utolsó szó jogán – Fotó: Laczó Balázs /
Az utolsó szó jogán – Fotó: Laczó Balázs /

Bocsánatot szeretnék kérni Piroska családjától, akiknek mérhetetlen veszteséget okoztam. És a saját családomtól, legfőképpen édesanyámtól, aki engem nem gyilkosnak nevelt.

A kisfiú az elhunyt családjánál nagymamája gondozásában él. A büntetőeljárás alatt a férfi kívánságára elvégezték a tesztet. Ő a gyermek apja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!