6 milliárd forintos geotermikus fűtésrendszer helyett csak pár kutat sikerült fúrni Tótkomlóson

2021. november 22. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Azon kívül, hogy megfúrtak két termelő és két sajtoló kutat, nem történt semmi”

– nyilatkozott Tótkomlós polgármestere, Zsura Zoltán a Magyar Narancsnak. Mint a lap írja, korábban úgy volt, geotermikus energia fűti majd a település lakóingatlanjait és önkormányzati intézményeit, a projektből pedig egyelőre nem lett, a polgármester szerint pedig már nem is lesz semmi: a projekt az idők során 6 milliárd forintra drágult, a 2021. márciusi határidő azonban hiába járt le, egyelőre nem lát eredményeket az önkormányzat.

2018-ban derült ki először, hogy Tótkomlóson is megújuló energiaforrásra állnak át, a megállapodás ekkor úgy szólt, hogy a lakosság jelentős része, illetve az önkormányzati intézmények is csatlakozhatnak majd a geotermikus fűtésre. A térség fideszes képviselője, Simonka György ekkor arról számolt be, hogy a 2,5 milliárd forintos támogatásból megvalósuló beruházás 5700 lakosú településen több mint 800 család fűtési költségeit csökkenti majd.

A megvalósításhoz az akkori fideszes polgármester városvezetése alatt a közbeszerzési pályázaton nyerő Turawell Kft. közös céget hozott létre az önkormányzattal együtt. A projekt összköltségét ekkor már 4 milliárd forintra becsülték, és 2020-ra ígérték a befejezését – a járvány miatt ezt a határidőt tolták ki 2021 márciusára.

2019 őszén a településnek ellenzéki vezetése lett, Zsura Zoltán pedig idén azt mondta a projektről, nincs párbeszéd a közbeszerzési nyertes és a városvezetés között, illetve

„A településen kiépítendő és a házakhoz, valamint az önkormányzati intézményekhez eljutó csővezetékrendszerből egyetlen méternyi sem épült meg, s vélekedésem szerint erre már nincs is valós esély”

A polgármester jelenlegi terve az, hogy az önkormányzat kilép a közös cégből, a korábban betett 100 ezer forintot pedig visszakéri a Turawelltől. Hasonló eset történt egyébként októberben Mosonmagyaróváron is, ahol az „eredménytelen közbeszerzés” miatt késik a szintén geotermikus beruházás, melynek helyén ezidáig csak egy bádogsufnit húztak fel. A Mancs emellett megemlít egy hasonló esetet Battonyáról is, ahol egyelőre semmi nem lett a 13 milliárd forint uniós támogatást nyert hőerőműből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!