Meghalt Schöpflin György, a Fidesz egykori EP-képviselője

2021. november 19. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

82 éves korában meghalt Schöpflin György, jogász, történész, aki 2004-től 2019-ig a Fidesz-frakció tagja volt az Európai Parlamentben – a politikus halálhíréről képviselőtársa, a KDNP-s Hölvényi György számolt be Facebook-oldalán.

A politikus 1950-ben vándorolt ki családjával az Egyesült Királyságba, ahol jogászként végzett 1962-ben. Schöpflin 1976-ig, csaknem tíz éven át a BBC újságírója volt, majd egyetemi oktató lett: előbb a Londoni Közgazdasági Egyetemen (London School of Economics) a kelet- és közép-európai politikatörténet professzora, 1994-től pedig a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-európai Tanulmányok intézetében egyetemi tanára volt – írta róla a Wikipédia.

Schöpflin a 2000-es évek elején tért haza és lett a Fidesz tagja, majd a párt EP-képviselője.

Shöpflin György 2017-ben – Fotó: Burzák Noémi / MTI
Shöpflin György 2017-ben – Fotó: Burzák Noémi / MTI

Kutatási területe a nacionalizmus és a nemzeti lét, valamint a nemzeti kisebbségek kérdésköre volt.

Schöpflin kitartott a Fidesz mellett, és amikor a párt kilépett az Európai Néppártból (EPP), elfogadta azt, mondván, maga az EPP veszített néppártiságából. Ugyanakkor a hazai ellenséges politikai közbeszédet is kritizálta. Kövér László kijelentésével kapcsolatban – miszerint az ellenzék „nem a nemzet része” – a Válasz Online-nak így nyilatkozott:

„A mai magyar politikai élet nyelvezete mindkét oldalon elfogadhatatlan. (…) Mind a két fél kiveszi a részét ezekből a túlfeszített dolgokból. Rettenetesen sajnálom, hogy ez alakult ki Magyarországon. Ez egy kettősség, ahol az ellenzék tartja fenn a Fideszt, a Fidesz az ellenzéket – mind a kettő tanul a másiktól. A 2002 és 2010 közötti időszak legfőbb tanulsága, hogy a kormány nem vett tudomást az ellenzékről, mintha az nem is létezne. Mit mond erre a Fidesz? »Igen, tényleg, Magyarországon ezt így kell.« Nem mondom azt, hogy Magyarországnak a legfantasztikusabb ellenzéke van, de elfogadom azt, hogy időről időre egyik vagy másik ellenzéki párt egész jó ötlettel jöhet elő. De hiába jön elő, a Fidesz erre nem hajlandó lépni. Mindkét fél úgy éli meg, hogy bármilyen engedményt tesz, a másik fél előrenyomul. Ez a magyar politikai átok – nem turáni, mert ezt mi magunk hoztuk létre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!