Ezer sebből vérzik a Pegasus hazai alkalmazása a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori feje szerint

2021. november 15. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített a Hvg.hu Laborc Sándor egykori hírszerző és kémelhárítóval, aki 2007 és 2009 között az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjét, a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezette. Laborcot – akiről nemrég derült ki, hogy maga is célpont volt a Pegasus-ügyben – 2010 óta tíz esetben megvádolták, de egy ügy kivételével jogerősen felmentették a vádak alól. Az interjúban beszél egyebek mellett a Pegasus jogszerű használatával kapcsolatos aggályokról, a 2006-os eseményekről és ezek kapcsán vezető fideszes politikusokat is érintő adatgyűjtésről, illetve Portik Tamás maffiózóval folytatott találkozóiról.

Laborc Sándor „végletesen mulatságosnak” tartja, hogy volt kollégájával együtt megfigyelték, ugyanis mint mondja, „az élete, a kapcsolatrendszere nyitott könyv”, hiszen az elmúlt 11 évben folyamatosan ellenőrizték. Szerinte sok szempontból problémás lehet a Pegasus alkalmazása Magyarországon. Például ha igaz, hogy Varga Judit helyett Völner Pál írta alá a megfigyelési kérelmeket, az önmagában problémás, a miniszter ugyanis a jogszabály alapján nem szervezheti ki ezt a feladatot. De az is érdekes, hogy a gyártó NSO azt állítja: terméküket terroristák vagy szervezett bűnözők ellen lehet alkalmazni, miközben azok a megfigyelt emberek, akik eddig ismertté váltak, ebbe a kategóriába nem tartozhatnak bele. Problémának tartja továbbá, hogy van rá esély, hogy a Pegasus révén szerzett adatokhoz Izrael is hozzáférhetett, holott ennek a kockázatával nem lenne szabad ilyen eszközt vásárolni.

Laborccal kapcsolatban az egyik leggyakrabban előkerülő vád, hogy ő az egyik főszereplője annak a történetnek, amikor a Gyurcsány-kormány alatt vezető fideszeseket figyeltek meg, hallgattak le a szakszolgálatok. Laborc a téma kapcsán hosszan részletezte a 2006-os utcai harcok szervezői által kitervelt, végrehajtott cselekményeket, és azt mondta: hangfelvételek bizonyítják, hogy azok a tüntetők, akik a rendőrsorfal ellen tankot indítottak, kapcsolatban álltak ellenzéki politikusokkal. „A Gyík fedőnéven nyilvántartott célszemélyt felhívta egy ellenzéki politikus, egy országgyűlési képviselő, és instruálta, hogy mit csináljanak. Nem az országgyűlési képviselő volt a célszemély, hanem az, aki korábban felgyújtotta a tévészékházat” – állítja. Arra a kérdésre, hogy arra utal-e, fideszes politikusok instruáltak futballhuligánokat, annyit mond, amikor eljött az NBH-ból, még minden adat rendelkezésre állt a témával kapcsolatban.

A teljes interjúban – amely Hvg360 előfizetéssel érhető el – szó esik még sok izgalmas témáról, pl. még több szempontról a Pegasus-ügyben, az egykori titkosszolga állítólagos Ovi–Bajusz (aka Orbán Viktor és Kövér László)-mappájáról, Eduardo Rózsa-Flores szerepéről az őszödi beszéd kiszivárgása történetben, illetve a hírhedtté vált Portik–Laborc-találkozókról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!