Piszkos bombák hatástalanítására való járműveket vesz a Készenléti Rendőrség

2021. november 13. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Piszkos bombák hatástalanítására és szállítására szolgáló CBRN-E járműveket vásárol a Készenléti Rendőrség – írja az Mfor.hu. A lap emlékeztet arra, hogy egy tavalyi közbeszerzés során a Készenléti Rendőrség közel 1,2 millió euróért vett hasonló járműveket.

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint ezúttal három CBRN-E gépjárművet akarnak beszerezni:

  • Egy összkerék-meghajtású, 4,5 tonna feletti össztömegű mobil labor járművet,
  • egy 7,5 tonna feletti össztömegű, 4x2 kerékképletű CBRN-E bombakonténer hordozó járművet
  • és egy elektromos meghajtású, kétszemélyes, négy kerekű platós munkagépet.

De mi az a CBRN-E?

A CBRN-E egy angol betűszó, ami a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris robbanóanyagok jelentette fenyegetést jelöli. Az ilyen eszközöket piszkos bombának szokás nevezik, amelyek működési elve, hogy a hagyományos robbanótöltettel előidézett detonáció útján juttatják a környezetbe a veszélyes anyagot.

2016 szeptemberében uniós finanszírozással megalakult a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ Budapesten, amelynek Magyarország mellett Ausztria, Bajorország, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia is alapító tagja. Társult tagként a francia és a holland rendőrség tűzszerész egységei, valamint öt nemzetközi szervezet: az Europol, az Interpol, a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportja, a NATO és az FBI is együttműködik az ernyőszervezetben.

A rendőrség beszámolója szerint a projekt célja egy hármas tagolású új létesítmény (tantermek-kollégium-gyakorló terület) létrehozása volt a Készenléti Rendőrség központi objektumában található, meglévő épületek (V. és XV. épület) felújításával. A képzések elindításához szükséges alapvető tűzszerész szakfelszereléseket a Magyar Rendőrség, a CBRN eszközöket pedig központi, Európai Bizottság által kiírt és elnyert pályázat biztosítja. „Az új Központ létrehozásával egy korábban hiányzó képesség jött létre, mivel Közép- és Kelet-Európában nem volt egyetlen ilyen képzési intézmény sem” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!