Az étrend-kiegészítők, probiotikumok tizedénél nem stimmelt valami

2021. november 12. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket, élőflórás probiotikumokat ellenőriztek egy vizsgálatban, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelt el. A termékek tényleges összetételét vetették egybe azzal, ami csomagolásukon, címkéjükön szerepelt, illetve az előírásokkal. Az ITM pénteken ismertette az eredményt az MTI-vel: negyvenegyből csak négy esetben akadtak kifogásolható eltérésekre.


Ha hibásan szerepelnek egy ilyen terméken az összetevők, akkor elmaradhat a kívánt hatás, de ott van akár a túladagolás kockázata is. A laborvizsgálatok során 125 paramétert ellenőriztek.

A húsz vizsgált étrend-kiegészítő közül csak eggyel volt probléma: kétszer több cink volt benne, mint amennyi a tájékoztatóban szerepelt, C-vitaminból pedig feleannyi.

A huszonegy vizsgált probiotikum közül három nem felelt meg az előírásoknak. Nem tartalmazták a megadott koncentrációban a jótékony mikroorganizmusokat.

A vizsgálat részletes eredménye táblázatos formában a Fogyasztóvédelmi portálon érhető el. A tárca közleménye idézi Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt, aki elmondta, hogy az ismétlődő vizsgálatokon füllentésen ért termékek gyártóit a hatóság a valós értékek feltüntetésére kötelezi. Keszthelyi megjegyezte, hogy a hazai árucikkek ezúttal is megbízhatóbbnak bizonyultak, a 16 magyar készítményből mindössze eggyel volt baj.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!