EU-biztos: A magyar adatvédelmi hatóság felelős a Pegasus kémprogram használatának kivizsgálásáért

2021. november 12. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Magyarországra látogatott, a látogatáson pedig kormányzati szereplők – például Varga Judit igazságügyminiszter – mellett ellenzéki szereplőkkel, és civilekkel is találkozott. Az igazságügyi biztos a Partizánnak adott interjút, ahol arról beszélt, hogy

már korábban megkapták a megerősítést, hogy a magyar kormány használta a Pegasus kémszoftvert.

FRISSÍTÉS: A cikk első verziójában a fenti kiemelt mondat úgy hangzott, „a magyar kormány az EU felé már azelőtt elismerte, hogy használta a Pegasus kémszoftvert, hogy Kósa Lajos erről beszélt volna idehaza”. A cikk megjelenése után az Igazságügyi Minisztériumtól kaptunk azonban egy levelet, amiben azt írták – a Dider Reynders sajtóstábjával egyeztetve:

„a Partizán adásában elhangzottakkal kapcsolatban a biztos kabinetje ma megerősítette, hogy Reynders biztos Kósa Lajos korábbi kijelentésére gondolt. A magyar kormány és a biztos között nem volt sem írásbeli, sem szóbeli kommunikáció ebben a kérdésben.”

Tehát a minisztérium levele szerint a magyar kormány sem írásban sem szóban nem egyeztetett a biztossal a Pegasusról, és az uniós biztos amikor úgy fogalmazott, hogy már a mostani látogatása előtt „megkapták a megerősítést” arról, hogy a magyar kormány használta a Pegasust, valójában Kósa Lajos beismerésére gondolt, amit a parlamenti képviselő november 4-én ejtett meg a parlamentben.

Az Igazságügyi Minisztérium levelében megjegyzi: „sajnáljuk, hogy a jogállamiság bajnoka nem tudja mi a különbség a Parlament és a Kormány között.”

Gulyás Márton azt kérdezte Reynders-től az interjúban, hogy sikerült-e beszélnie Varga Judittal a Pegasus-ügyről, például annak arról a vetületéről, hogy a jelenlegi ismeretek szerint kizárólag a magyar állam volt az az uniós kormányok közül, amely civilek, újságírók ellen használta a megfigyelő szoftvert.

Reynders azt mondta, beszélt erről a magyar miniszterrel, mert a program ilyen módon való alkalmazása problémás. A magyar adatvédelmi hatóság nyomozást indított, a biztos arról beszélt, hogy kaptak bizonyos információkat arról, hogy milyen elemei vannak ennek a nyomozásnak. A kérdésre, hogy Varga Judit elismerte, vagy tagadta-e, hogy a magyar kormány használta ezt a szoftvert, a biztos úgy válaszolt:

„Egyértelmű volt az, hogy a magyar kormány használta a Pegasust. Nem kaptam meg az új leírást, vagy elismerést, de korábban beszéltünk, és egyértelmű volt, hogy igenis használták. Persze nem az újságírók ellen, azt nem ismerték el, hogy helytelenül használták volna, szóval ez az adatvédelmi hatóság feladata lenne kideríteni”.

Az ismételt kérdésre, hogy a magyar kormány megerősítette-e az Unió felé, hogy használták ezt a szoftvert, a biztos azt mondta:

„megkaptuk ezt a megerősítést már korábban, nem most, a mostani látogatás alkalmával. Erről már korábban tájékozódtunk”.

Reynders szerint nagyon sok példa van ennek a programnak a helytelen alkalmazására általában, éppen ezért tartják nagyon fontosnak a kivizsgálását.

Fordulópont a Pegasus-botrányban az volt idehaza, hogy november 4-én délután a fideszes Kósa Lajos beismerte, Magyarország megvásárolta és használja is az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét. Az EU-n belül eddig csak Magyarország esetében merült fel, hogy a kormánynak politikai okból kellemetlen célpontok ellen is bevetették a kiberfegyvert.

A héten erről politikusokat kérdeztünk, és elértük Völner Pált is, akiről Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt állította, ő engedélyezi a titkos megfigyeléseket. A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, a témával foglalkozó összes cikkünket és videónkat itt találja meg.

Reynders az interjúban arról is beszélt, hogyan látja a magyar jogállam helyzetét, milyen feltételek mellett kezdené el folyósítani Brüsszel a helyreállítási alap forrásait, illetve arról is, készül-e bevetni a jogállamisági mechanizmust a magyar kormány ellen. A teljes interjút itt tudja megnézni:

Kövess minket Facebookon is!