Kiemelt beruházás lett a BME új épülete, energetikai előírások alól is mentesítették

2021. november 10. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kiemelt beruházássá tette a BME Innovációs és Fejlesztési Központját. Ahogyan az ilyen esetekben szokás, a Petőfi híd budai hídfőjénél készülő beruházásnál nem kell figyelembe venni a helyi településrendezési tervet és az országos építésügyi szabályokat sem.

A kormány egyedi szabályként határozta meg a rendeletben, hogy az új egyetemi épület 40 méter magas lehet, de az utcai párkánymagasság és a homlokzatmagasság nem korlátozott. A beépítés módját sem korlátozzák, „megengedett a szabadon álló és a zártsorú beépítési mód”. A beépítettség megengedett legnagyobb értéke 60 százalék, a zöldfelületnek pedig el kell érni a 20 százalékot. Az ingatlan teljes területe építési hely, a legkisebb kialakítható telek 500 m².

Mindez még annyival egészül ki, hogy a BME épületénél csökkentették a megújuló energia minimálisan alkalmazandó részarányát, a rendelet szerint nem kell meghaladnia a 10 kWh/m²-évet.

Az Innovációs és Fejlesztési Központ a V2 nevű oktatási épület és a Goldmann Menza helyén épül, létrehozásáról tavaly döntött a kormány. A bontási munkálatok idén szeptemberben kezdődtek.

Kedden írtuk meg, hogy a Dürer Kert helyén épülő irodaházat is kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány, a Hvg.hu cikke szerint egy régi angyalföldi gyár esetében is így jártak el.