Nem értették a tolmácsokat a Hableány-tragédia dél-koreai túlélői, el kellett napolni a meghallgatásukat

2021. november 10. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Távmeghallgatással megkezdődött, de tolmácsolási problémák miatt meg is szakadt a Hableány sétahajó 2019-es tragédiája miatt zajló perben a túlélő koreai utasok meghallgatása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán – írja az MTI.

A tárgyalás elején a bíró ismertette, hogy öt sértettet fognak meghallgatni, ám végül csak az egyiküket sikerült. A bíróság által felkért első tolmácsról Hwang Sungja és Jung Younga túlélő is azt mondta, hogy nem értik jól, amit mond. Ekkor a bíróság szünetet rendelt el, és egy újabb tolmácsot keresett, akit bár az egyik nő értett, a másiknak nem tudta lefordítani koreai nyelvre a bírósági figyelmeztetések közül azt a kérdést, hogy „perben, haragban, rokonságban áll-e a vádlottal”, ezért a bíró december 16-ára napolta el a meghallgatást, és egy újabb tolmácsot kért fel a fordításra.

A tárgyaláson annyi kiderült, hogy Hwang Sungja a családjával, Jung Younga pedig az öccsével érkezett Budapestre és a tragédia éjszakáján a sétahajóval a főváros éjszakai látképét szerették volna megnézni. Hwang Sungja elmondta: négy családtagjával együtt szállt fel a Hableány fedélzetére, a baleset pillanatában a Hableány orr részénél fotózkodtak, nem hallotta az ütközést, a fényképezéssel volt elfoglalva.

„Én magam a hajóval együtt elsüllyedtem, próbáltam felúszni” – mondta vidókapcsolaton keresztül a láthatóan megtört nő, aki azzal magyarázta túlélését, hogy gyerekkorában olyan helyen nőtt fel, ahol jól megtanult úszni mélyvízben. Elmondta, hogy amikor felszálltak a hajóra, nem volt szó mentőmellényről, nem is látott ilyet a hajón. Műszaki probléma szerinte nem merült fel a Hableánynál, folyamatosan haladt, párhuzamosan a parttal.

„Abban biztos vagyok, hogy az ütközés után a nagy hajó tovább ment, éreztem a víz alatt” – mondta Hwang Sungja, aki a felszínre érve már nem látta a Hableányt. Arra a bírói kérdésre, hogy mennyi ideig volt a folyóban, amíg kimentették, a nő azt mondta: 20-30 perc lehetett. Hozzátette: „nagyon nehéz volt átélni ezt a mentést, hosszú volt”. A nő nem emlékezett a személyzetre sem, csak arra, hogy ketten voltak, de – mint mondta – nem figyelt rájuk, nem tudja mit csináltak a baleset pillanatában, mert a fényképezéssel volt elfoglalva.

A nő elcsukló hangon válaszolt arra a kérdésre, hogy a balesetben szerzett sérülésiből felgyógyult-e. Azt mondta, még most is fájdalmai vannak, a fizikai mellett a lelki sérülései is jelentősek, a tragédia miatt nem tud dolgozni. Arra a védői kérdésre, hogy kire gondolt egy korábbi vallomásában, amikor azt mondta, szeretné, ha a baleset okozója vállalná a felelősséget, a nő határozottan azt felelte: a Viking sétahajó ukrán kapitányára, majd a lehető legszigorúbb büntetést kérve Jurij C.-re úgy folytatta: „a kapitány hibájából a mi családunk tönkrement”.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. Az ügyben tavaly márciusban előkészítő tárgyalást tartottak, amelyen a vádlott közölte, nem mond le a tárgyalás jogáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!