A tető helyett a teniszpályán landolnak a mentőhelikopterek Győrben

2021. november 10. – 20:01

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Addig, amíg a Petz-kórház tetején kialakított helikopterleszálló burkolatát megjavítják, az érkező gépeknek helyet kellett találni. Az intézmény területén vannak salakos teniszpályák – ezekre esett a választás. A hálókat és az oszlopokat felszedték, jöhetnek a helikopterek.

Súlyos sérültet hoztak Győrbe 2012 februárjában, de már sötétedett. A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház akkori orvosvezetése úgy döntött, hogy a gépet engedi a központ épület egyik szárnyának tetején landolni, bár akkor még az utolsó engedélyekre vártak. A szó szoros értelmében perceken múlt a 29 éves fiatal sérült élete, aki kis híján elvérzett, de ennek a döntésnek hála, megmentették az életét.

A régi honvéd szárny tetején van a leszállópálya – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
A régi honvéd szárny tetején van a leszállópálya – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Így kezdődött tehát a győri helikopterleszálló története, amely azóta gond nélkül fogadja a légi úton szállított betegeket. A leszálló egyik legfontosabb erénye a világítástechnika, melynek köszönhetően éjjel-nappal tudja fogadni a gépeket. (Korábban is volt a kórházban kijelölt hely a helikopterek landolására – a földön – , de az csak nappal tudott biztonságos leszállás garantálni.)

Éves átlagban hetvenszer landol gép az „A” épület tetején.

A Petz-kórház területén öt teniszpálya is működik, évtizedes történet ez: orvosokat, de külsős tagokat, bérlőket is szívesen látnak. A sportklub a minap közölte a tagjaival, hogy az évad idénre véget ért, mert az öt pálya közepén – a 2-es-en és a 3-ason – ki kell alakítani a leszállóhelyet, amelyre ideiglenesen érkeznek majd a mentőhelikopterek. A Győri Új Szó úgy tudja, nagyjából egy hónapig lesz ez így, ez idő alatt kijavítják a leszállópálya burkolatát, amely megrepedezett, a gépek rotorja pedig a darabokat a landoláskor lefújta a tetőről.

Annak, hogy végül a teniszpálya lett a „befutó”, oka van. A győriek tudják, hogy az évek során nemegyszer előfordult – már az új leszálló üzemelése előtt is –, hogy a mentőhelikopterek a kórházzal szemben lévő Győr Pláza füves részén landoltak. Erre leginkább akkor volt szükség, amikor rövid időn belül két (három) gép is érkezett. Ilyenre azért ritkán akadt példa, a vörösiszap-áldozatok sorozatszállítása talán az az alkalom, amely elsőre beugrik a helyieknek.

A korábban többször használt füves terület és a Vasvári Pál utca – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
A korábban többször használt füves terület és a Vasvári Pál utca – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Akkor is a pláza füves része volt az egyik kijelölt hely. Most akkor miért nem? Az ok egyszerű: bár alig 100 méterre van a kórház bejáratától, de elválasztja a két épületet a forgalmas Vasvári Pál utca, így oda mindenképp mentőautót kell rendelni. Ez pedig bonyolítja, lassítja a betegszállítást. Sokkal gyorsabb, ha a pácienst a teniszpályán keresztül, az udvaron átrobogva betolják a sürgősségire – merthogy annak a bejárata épp ott van.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!