Kitolták a természetvédelmi érintettségű vadlibák vadászati idényének hosszát

2021. november 9. – 16:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jogszabálymódosítás szerint a vadludakat két tiszántúli megyében már októberben és novemberben is le lehet vadászni (eddig csak decemberben lehetett), viszont a gazdák örülhetnek, mert így már kevesebb termést pusztítanak a madarak, írja az MTI.

A módosítást a gazdakörök (MAGOSZ) és az agrárgazdasági kamara kezdeményezte, mert a madarak „tömeges megjelenése lokálisan komoly gazdasági problémákat okozott”. Az eddigi szabályok szerint a nyári lúd, a nagy lilik és a vetési lúd vadászati idénye abban a két megyében, ahol a leggyakoribbak (Hajdú-Bihar megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli területén) csak egy hónapos volt, azaz december 1-jén kezdődött és december 31-éig tartott.

A védett vadlúdfajok vadászati idénye a módosítással kitolódott három hónapra, azaz csakúgy, mint a többi megyében, október 1-jétől január 31-ig lehet lődözni őket. Ezáltal a gazdák szerint csökkenhetnek a vadlibák által okozott mezőgazdasági károk. A gazdaszervezetek közleményben hangsúlyozták: elkötelezettek a természeti értékek megőrzése iránt, ugyanakkor évek óta konfliktusforrás szűnhet meg, ami lokálisan komoly gazdasági problémákat okozott.

Magyarország egyes területein a téli vonulás miatt jelennek meg természetvédelmi érintettségű, ugyanakkor vadászható vadlúdfajok több ezer egyedes csapatai. A tiszántúli megyék különösen érintettek ebben. A természetvédelmi érintettség azt jelenti, hogy a fajok szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de Magyarországon – korlátozott időtartamig – vadászhatóak.

A vadludak alapvetően hínárfélékkel, nádhajtásokkal és fűfélékkel táplálkoznak a Wikipédia szerint. Ősszel nagy csapatokban járnak rá a kukoricatarlókra, ebben az időszakban szinte kizárólag a betakarításkor szétszóródott kukoricát fogyasztják, akár a hó alól is kikaparják. Később legelik a gabonafélék sarjadó hajtásait és a repcét, amelyre főként januárban járnak rá. A vadludak Magyarországi állománya lassan, de folyamatosan növekszik, ami a (részleges) vadászati tilalommal, illetve a fészkelőhelyek hatékony védelmével magyarázható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!