A Fidesz támogatásával lenne alpolgármester Szekszárdon a Párbeszédből kizárt képviselő, Zaják Rita

2021. november 9. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) tagjai, jelenlegi képviselői és korábbi képviselőjelöltjei egy hangfelvétel miatt a listán szerzett mandátum visszaadására szólítják fel az ellenzékből kivált Zaják Ritát – írja a 444 az ÉSZ közleménye alapján.

Az ÉSZ szerint Zaják, aki eddig tanácsos volt, az alpolgármesteri posztra pályázik, amelyet a Máté Péter fideszes frakcióvezető és Ács Rezső polgármester beszélgetéséről készült hangfelvétel bizonyít. A felvétel véletlenül készült, mivel a közgyűlés szünetében Máté és Ács nem kapcsolták ki a mikrofonjukat, és akkor beszélték meg, hogy támogassák-e Zaják törekvéseit.

„Zaják meg már mindent akar. Nem tudom. Hogyha alpolgármester akar lenni, akkor legyen alpolgármester, de nem a Gyurkovics (mostani alpolgármester – a szerk.) helyett, hanem mellette”

– mondta Máté. Ács erre azt válaszolta, hogy a közgyűlésnek meg kell szavaznia, „de Polli mondta, hogy nem”, vagyis Csillagné Szánthó Polixéna fideszes képviselő nem akarja ezt megszavazni. „Akkor majd megbeszéljük vele” – mondta erre Máté.

A 24.hu-nak sikerült elérnie Mátét, aki nem tagadta a hangfelvétel hitelességét.

Nem mondhatom, hogy az esetlegesen megszerezhető vékony többség érdekében nem vagyunk hajlandók alkura – mondta a portálnak a Fidesz frakcióvezetője. Máté Péter szerint egyelőre nyitott kérdés Zaják alpolgármestersége, mert ahogy a nyilvánosságra került beszélgetésből is kiderült, egy fideszes képviselő ellene van. A 24.hu-nak Máté azt is elismerte, hogy meg akarja győzni Szánthó Polixénát.

A történet előzménye, hogy a Párbeszéd néhány hónappal ezelőtt felfüggesztette, miután korábban többször az Éljen Szekszárd Egyesület programja ellen szavazott, majd kilépett a frakcióból. Akkor Bomba Gábor, az ÉSZ vezetője követelte, hogy a képviselő adja vissza mandátumát, amelyet az egyesülettől, listán kapott. Zaják Rita nem kommentálta döntését, amely elméletben lehetővé tette, hogy támogatásával az eddig egyfős ellenzéki többségből fideszes többség legyen.

A Szabadpécs hétfői cikkében azt írta, hogy mindkét fél megerősítette, hogy a Párbeszéd kizárta Zajákot a pártból. A Szabadpécs korábban hosszabb cikkben írt az előzményekről, illetve Zaják esetleges problémáiról, többek között egy el nem nyert alpolgármesteri címről.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában az szerepelt, hogy a Párbeszéd csak felfüggesztette Zaják Ritát, ám jelezték, hogy már kizárták a politikust a pártból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!