Három hónap után felfüggesztette a Párbeszéd az ellenzéki többséget lenullázó szekszárdi képviselőnő párttagságát

2021. június 3. – 17:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Március elején írtuk meg, hogy elfogyott az ellenzéki többség a szekszárdi közgyűlésben, miután az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciót elhagyva független képviselő lett Zaják Rita. Az ÉSZ vezetője szerint Zaják már korábban is többször az Éljen Szekszárd Egyesület programja ellen szavazott, így volt jele annak, hogy nem marad a frakcióban. Úgy tűnik, a Párbeszéd három hónap alatt szült meg a pártjuk politikusával kapcsolatban egy döntést: a pártból nem zárják ki, hanem csak felfüggesztették Zaják párttagságát a Párbeszédben, írja a Szabadpécs.

A legkisebb magyarországi megyeszékhelyen különleges helyzet alakult ki a 2019-es önkormányzati választásokon: a polgármesteri címet ugyan elnyerte a Fidesz színeiben Ács Rezső, ám a 14 képviselői helyből nyolc az ÉSZ-é lett, így a polgármesterrel együtt is csak hét szavazata volt a kormánypártnak. (Igaz, a koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt a polgármesterek egyénileg is dönthetnek, a közgyűlés nélkül.) A nyolcadik mandátumot kompenzációs listán kapta meg az egyesület, ez jutott épp Zaják Ritának, aki egyéniben alulmaradt a körzetében.

A képviselő a Párbeszéd tagja volt, a párt kérésére került előre a kompenzációs listán – írta idézett bejegyzésében még márciusban Bomba Gábor, az ÉSZ vezetője, aki az ÉSZ nevében követelte, hogy a képviselő adja vissza mandátumát, amelyet az egyesülettől, listán kapott. Zaják Rita nem kommentálta döntését akkor, amely elméletben lehetővé tette, hogy támogatásával az eddig egyfős ellenzéki többségből fideszes többség legyen.

A Szabadpécs hosszabb cikkben ír az előzményekről, illetve Zaják esetleges problémáiról, többek között egy el nem nyert alpolgármesteri címről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!