Elveszett az ellenzéki többség Szekszárdon

2021. március 9. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogyott az ellenzéki többség a szekszárdi közgyűlésben, miután az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciót elhagyva független képviselő lesz Zaják Rita. A bejelentést Bomba Gábor, az ÉSZ vezetője hozta nyilvánosságra, miután Zaják értesítette erről korábbi frakciótársait.

Ezt egy rövid üzenetben tudatta velünk, amiben ez állt: „A mai naptól független képviselőként folytatom az önkormányzati munkát” – írta Bomba Gábor.

Bomba szerint Zaják már korábban is többször az Éljen Szekszárd Egyesület programja ellen szavazott, így volt jele annak, hogy nem marad a frakcióban.

„Talán nem látszott, de sajnos a képviselői munkánk elejétől sok jel mutatott titkos, elvtelen háttéralkukra sőt, szabotázsra” – írta az ÉSZ tagja, Illés Tamás Facebook-bejegyzésében.

Vége a szekszárdi cohabitationnak

A legkisebb magyarországi megyeszékhelyen különleges helyzet alakult ki a 2019-es önkormányzati választásokon: a polgármesteri címet ugyan elnyerte a Fidesz színeiben Ács Rezső, ám a 14 képviselői helyből nyolc az ÉSZ-é lett, így a polgármesterrel együtt is csak hét szavazata volt a kormánypártnak. (Igaz, a koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt a polgármesterek egyénileg is dönthetnek, a közgyűlés nélkül.) A nyolcadik mandátumot kompenzációs listán kapta meg az egyesület, ez jutott épp Zaják Ritának, aki egyéniben alulmaradt körzetében.

A képviselő a Párbeszéd tagja volt, a párt kérésére került előre a kompenzációs listán – írta idézett bejegyzésében Bomba, aki az ÉSZ nevében követelte, hogy a képviselő adja vissza mandátumát, amelyet az ÉSZ-től, listán kapott.

Zaják Rita nem kommentálta döntését, amely elméletben lehetővé teszi, hogy támogatásával az eddig a egy fős ellenzéki többségből fideszes többség legyen. A politikust írásban kerestük, egyelőre nem reagált kérdéseinkre, válasza esetén frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!